Δες πώς άλλαξαν πασίγνωστες ηθοποιοί μετά από πλαστικές

Δείτε την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Δες πώς άλλαξαν πασίγνωστες ηθοποιοί μετά από πλαστικές

Στις μέρες μας, οι πλαστικές επεμβάσεις αποτελούν το "Ιερό Δισκοπότηρο" της παγκόσμιας βιομηχανίας της ομορφιάς, που τα έσοδα της αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο, που δίνει πλέον τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να επιλέξει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τον φέρουν πλησιέστερα στο πρότυπο ομορφιάς που τον εκφράζει.

Η πρώτη πλαστική επέμβαση προσώπου στην ιστορία

Η πλαστική χειρουργική ουσιαστικά γεννήθηκε μέσα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, που συγκλόνισαν συθέμελα την ανθρωπότητα και άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Τα βαριά τραύματα των στρατιωτών στο πρόσωπο και στο σώμα, ώθησαν τους χειρουργούς και τις ικανότητες τους στα άκρα, εξερευνώντας και δοκιμάζοντας νέες μεθόδους προσέγγισης ιδιαίτερα στο πρόσωπο, για την αποκατάσταση εγκαυμάτων, ουλών, καταγμάτων και παραμορφώσεων, ώστε οι τραυματίες να μπορούν να ξεπεράσουν ευκολότερα και ταχύτερα τις δυσάρεστες αναμνήσεις των συνθηκών του τραυματισμού, αλλά και ταυτόχρονα να μην αντιμετωπίζονται από την κοινωνία και τον περίγυρο τους ως τέρατα.

Ήταν ο τραυματίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που κατάφερε να αποκτήσει ξανά... πρόσωπο.  

Σταθμό στην ιστορία της εξέλιξης των πλαστικών επεμβάσεων αποτελεί η αποκατάσταση του προσώπου του Walter Υeo, που υπηρετούσε ως ναύτης σε βρετανικό πολεμικό πλοίο, που παραμορφώθηκε σχεδόν ολόκληρο μετά από βομβαρδισμό κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο το 1916.

Ο χειρουργός με ειδικότητα ωτορινολαρυγγολόγου, που αντιμετώπισε τα τραύματα του άτυχου ναύτη, έμελλε αργότερα να λάβει τον τίτλο του "πατέρα" των πλαστικών επεμβάσεων. Ο  Sir Harold Gillies, έφερε σε πέρας την πρώτη πλαστική χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Queen Mary’s του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας κομμάτια δέρματος από άλλες περιοχές του σώματος του Walter Yeo, τα οποία και τοποθέτησε στο πρόσωπο του. Οι φωτογραφίες της εποχής συγκλονίζουν και μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής που είχε υποστεί το πρόσωπο του άτυχου ναύτη, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνουν το τελικό αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας αποκατάστασης, που του έδωσε την ευκαιρία για μια καινούρια ζωή!

Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, κατά τη δεκαετία του 1950 η πλαστική χειρουργική άρχισε δειλά δειλά να διαδίδεται από την ιατρική κοινότητα, αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι μόνο ως θεραπεία αντιμετώπισης άσχημων τραυμάτων και παραμορφώσεων, αλλά και ως ένα μέσο για τη βελτίωση της εικόνας του προσώπου, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ή κάποιο θέμα υγείας. Ειδικότερα το 1960, η ανακάλυψη ενός νέου επαναστατικού υλικού, της σιλικόνης, έφερε επανάσταση στα αποτελέσματα των επεμβάσεων αύξησης στήθους ή γλουτών. Άλλωστε, την ίδια περίοδο, μια άλλη βιομηχανία είχε ανάψει στο φουλ πλέον τις μηχανές της, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και δεν  είναι άλλη από τη βιομηχανία του θεάματος. Σύντομα, η καθημερινότητα των πολιτών κατακλύστηκε από πανέμορφα σπίτια, υπέροχα λαμπερά αυτοκίνητα, γυναίκες-αντικείμενα πόθου με υπέροχα πρόσωπα και γοητευτικούς άντρες. Το περίφημο "American Dream" είχε μόλις ξεκινήσει να κατακτά ολόκληρο τον πλανήτη.

Στη δεκαετία που διανύουμε, οι πλαστικοί χειρουργοί, έχοντας επιστρατεύσει τη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, αλλά και την επιστήμη της βιοχημείας, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα και σε κάθε άντρα, όχι μόνο να επέμβουν στο πρόσωπο και στο σώμα τους, ώστε να μοιάζουν για παράδειγμα με κάποιον όμορφο σταρ της βιομηχανίας θεάματος, αλλά και να διατηρήσουν αυτήν την εικόνα σχεδόν για το υπόλοιπο της ζωής τους!

Και μιας που το γυναικείο φύλο είχε ανέκαθεν και διατηρεί ως τις μέρες μας το συντριπτικά μεγαλύτερο  μερίδιο του ποσοστού πλαστικών επεμβάσεων σε σχέση με τους άντρες, ας δούμε ποιες ήταν οι τολμηρές που πήραν την απόφαση να επισκεφτούν πρώτες ένα πλαστικό χειρούργο, ώστε να μην γεράσουν ποτέ!

(Η Marilyn Monroe πριν κάνει πλαστική-φωτογραφία: Wikipedia)

Η δυσκολία του εγχειρήματος στο να αποκαλύψουμε το ποια διάσημη υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση, έγκειται στο ότι πρέπει να περάσουν 50 χρόνια από τον θάνατο της για να δοθούν τα ιατρικά αρχεία στη δημοσιότητα. Παρόλ’ αυτά μια από τις ποιο διάσημες, ίσως η πιο διάσημη γυναίκα-σύμβολο στον κόσμο, φαίνεται πως πέρασε το κατώφλι ενός ιατρείου πλαστικού χειρουργού και μάλιστα το 1950!

Η Marilyn Monroe όπως τη θυμόμαστε όλοι

Ο λόγος για τη Marilyn Monroe, η οποία σύμφωνα με τον Αμερικάνο πλαστικό χειρουργό Norman Leaf, είχε υποβληθεί όχι μόνο σε μία, αλλά σε αρκετές επεμβάσεις, με έμφαση στη μύτη και το πηγούνι, ώστε να αποκτήσει το πρόσωπο που απαθανάτισαν οι φωτογράφοι και που την έκανε διάσημη! Ο Norman Leaf διατηρεί στο γραφείο του ένα μέρος των ιατρικών αρχείων με ακτινογραφίες και εξετάσεις που φανερώνουν τις αλλαγές που υπέστη το πρόσωπο της Marilyn. Τα αρχεία αυτά τα κληρονόμησε κατά κάποιον τρόπο από τον μέντορα του και πλαστικό χειρούργο Michael Gurdin, που χειρούργησε τη διάσημη ηθοποιό και ο οποίος απεβίωσε το 1994.

Το διαφορετικό πρόσωπο της Dolly Parton κατά τη διάρκεια της καριέρας της

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Dolly Parton έκανε αυξητική επέμβαση στήθους στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Λέγεται πως ίσως να ήταν και η πρώτη που αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση.

Η Elizabeth Taylor στην αρχή της καριέρας της

H Elizabeth Taylor, φημολογείται πως έκανε τέσσερα face lifts, εκ των οποίων το πρώτο σε ηλικία μόλις 20 ετών, για να διορθώσει ατέλειες στη μύτη και στο λαιμό της.

Από τις πρώτες διάσημες που αποφάσισαν να επισκεφτούν πλαστικό χειρούργο είναι και η Αμερικανίδα κωμικός Joan Rivers.

Σύμφωνα με φήμες, η Joan Rivers υποβλήθηκε σε αρκετές επεμβάσεις ανόρθωσης προσώπου, ήδη από τη δεκαετία του ‘70, ενώ μοιραία ήταν η τελευταία επέμβαση που θέλησε να κάνει στις φωνητικές της χορδές, σε ηλικία 81 ετών. 

Στην Ελλάδα, η διασημότερη ηθοποιός που προχώρησε από νωρίς σε πλαστική επέμβαση ανόρθωσης προσώπου, αλλά και σε άλλες, άγνωστες στη χώρα μας, θεραπείες αντιγήρανσης, είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, την οποία το βέλος του χρόνου δεν την άγγιξε σχεδόν καθόλου.

Είναι γνωστό πως η ηθοποιός μετέβαινε στο εξωτερικό ήδη πριν από το 1980, για να υποβληθεί σε διάφορες  θεραπείες αντιγήρανσης, που λειτούργησαν συνδυαστικά με πλαστικές επεμβάσεις. Μάλιστα, κάποιοι από το περιβάλλον της ηθοποιού, έκαναν λόγο ακόμα και για μεταγγίσεις αίματος, κάτι που βέβαια παραμένει ανεπιβεβαίωτο και υπό αμφισβήτηση.

 

 

Της Αθηνάς Ισιγώνη

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top