Τσαβούσογλου: «Είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία Δένδια»

Μαζί στο στρατηγείο αντιμετώπισης του σεισμού στην Αντιόχεια

Μετά τη σφιχτή αγκαλιά με την οποία υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, οι δύο άνδρες μετέβησαν στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, το στρατηγείο αντιμετώπισης του σεισμού. 

Τουρκία: Με μια αγκαλιά υποδέχθηκε τον Νίκο Δένδια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

 

 

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στην ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη: «Είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία του Νίκου Δένδια». 

Σεισμός Τουρκία: «Ευχαριστώ» σε Μητσοτάκη από Ιμπραήμ Καλίν

Τσαβούσογλου: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες»

Σε κοινές δηλώσεις μάλιστα που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί ο κ. Τσαβούσογλου είπε:

 

 

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά για την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας. Η σημερινή του παρουσία δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν μετά τον σεισμό. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη με βοήθεια (...). Ένας άλλος φίλος μας από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης ήρθε και εκείνος (...). Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ. Προσπαθήσανε 7 μέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες διασώστες, αλλά και όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σε έναν μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

Σεισμός: «Ευχαριστώ» στα ελληνικά είπε η Αϊρίν στους διασώστες της ΕΜΑΚ

Δένδιας: «Δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Δε χρειάζονται τέτοιες καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού. Θα ήθελα να δηλώσω την υπερηφάνεια που νιώθω για τους συμπατριώτες διασώστες που βοήθησαν την κοινωνία και τον τουρκικό λαό».

«Οι γείτονες ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ»: Οι Τούρκοι ευχαριστούν τους Έλληνες

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 09:00 το πρωί και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τουρκία ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής και οι λεπτομέρειες του ταξιδιού κανονίστηκαν μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας το βράδυ του Σαββάτου. 

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και ο δεύτερος γενικότερα - ο πρώτος ήταν χθες ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν - δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top