Για τις τουρκικές προκλήσεις ενημέρωσε ο Δένδιας τον Μπλίνκεν

«Στις ΗΠΑ ξέρουν ότι είναι ιδιόρρυθμος εταίρος με αναθεωρητισμό η Τουρκία»

Δένδιας Μπλίνκεν

Για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι περισσότερο παρούσες στην περιοχή, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνάντησή τους στο State Department

 Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε σε δηλώσεις του «ιδιόρρυθμο εταίρο» που πρεσβεύει τον αναθεωρητισμό την Τουρκία και σε μία προφανή αντιστοίχιση με τη Ρωσία, ζήτησε να μην δοθεί κανένα έδαφος στις αναθεωρητικές δυνάμεις.  Ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για τις τουρκικές προκλήσεις, παρότι  Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ    

Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας

Όπως δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης με τον κ. Μπλίνκεν,  το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ) έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα και επισήμανε πως θα ήθελε να συζητήσουν για την ενίσχυσή του.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις στη διεθνή τάξη και ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να καταλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δε θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας 

Δένδιας: Ιστορική η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο  

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, την οποία χαρακτήρισε ιστορική, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι ήταν εντυπωσιακή η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.


«Όλοι στην Αμερική έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία είναι ιδιόρρυθμος εταίρος που λειτουργεί με αναθεωρητισμό» 

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης  με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry και όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι προοπτικές συνεργασίας  για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για προστασία θαλασσών στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. 

 

Ο κ. Δένδιας δήλωσε για τη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν: «Εξήγησα στον ομόλογό μου των ΗΠΑ τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενωμένο, πώς λειτουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά».

Απαντώντας ο κ.  Δένδιας σε ερώτηση «αν κατανοούν οι Αμερικανοί τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι και στην Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ;» δήλωσε:   

«Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και χτες με τη πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Biden, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και με τη θριαμβευτική παρουσία με την ομιλία του στο Κογκρέσο σήμερα, ένα πράγμα έγινε φανερό. Ότι συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο Πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές».  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top