Μητσοτάκης: Χρειάζεται κοινή απάντηση της ΕΕ στο ζήτημα της ενέργειας      

Τι δήλωσε για την ενεργειακή διασύνδεση με την Αφρική από τη Ρώμη 

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Συμφωνούμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνον εθνικές» δηλώσεις του την τετραμερή σύσκεψη της Ρώμης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας και την αύξηση στις διεθνείς τιμές, λόγω και της κρίσης στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύσκεψη με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. 

Η Ελλάδα θα ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης

 «Προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μία ευρωπαϊκό παρέμβαση. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, πρόκειται και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα γιατί αυτή η κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο ευρωπαϊκός Νότος βάζει «ανάχωμα» στην αύξηση του αερίου

Σχετικά με το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης με την Αφρική, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε;   
«Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα την προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Συμφωνήσαμε το κείμενο που θα εγκρίνουμε. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».

Αποτροπιασμός για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία 
 

Τέλος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Θέλω, επίσης, να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top