Δημοσκόπηση: Πώς βλέπουν ο ένας τον άλλο Έλληνες και Τούρκοι

Λύση με διάλογο επιθυμεί η πλειοψηφία και στις δύο χώρες

Ελλάδα - Τουρκία

Με ειρηνικά μέσα προκρίνουν την επίλυση των διμερών διαφορών η πλειοψηφία των Ελλήνων και Τούρκων, σύμφωνα με κοινή δημοσκόπηση στις δύο χώρες.

Η δημοσκόπηση, η οποία έλαβε χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2021, είναι προϊόν της ερευνητικής συμπράξεως της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC) και διοργανώθηκε από δύο κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα και την Τουρκία, την MRB και την KONDA.

Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, το 62.2% των Ελλήνων και 57.7% των Τούρκων ερωτηθέντων συμφώνησαν τον Δεκέμβριο με την θέση ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση. 

Μητσοτάκης – Χάρις: Στο «μενού» τουρκική προκλητικότητα και Ουκρανία

Ενδιαφέρουσα είναι και η σύγκλιση Ελλήνων και Τούρκων ερωτωμένων στην ενοχοποίηση των πολιτικών ελίτ για τις διμερείς διαφορές.

Τον Φεβρουάριο, το 79.2% των Ελλήνων και 58.1% των Τούρκων θεωρούσαν ότι τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προκαλούνται από τους πολιτικούς. Και στις δύο χώρες παραμένει αξιοσημείωτη η δυσπιστία ως προς τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση των διμερών διαφορών. 

Δημοσκόπηση Ελλάδα - Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που χαρακτήριζαν την τουρκική κοινή γνώμη κατά την δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου υποχωρούν στην δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου. 

Νέα «τάπα» Δένδια στην Τουρκία από τη συνάντηση με Λαβρόφ στη Μόσχα 

Ενώ τον Φεβρουάριο 78.5% των Τούρκων θεωρούσαν ότι η χώρα τους είναι μια περιφερειακή δύναμη στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν 63.8%. Ενισχύεται επιπλέον η απαισιοδοξία για την γενική πορεία της χώρας. 67% των Τούρκων δηλώνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά έως πολύ άσχημα στην χώρα τους έναντι 62.5% που δήλωσαν το ίδιο τον Φεβρουάριο. 

Δημοσκόπηση Ελλάδα Τουρκία

Στο κομμάτι της εθνικής υπερηφάνειας το 76% των Ελλήνων και το 82% των Τούρκων δηλώνει υπερήφανο για την εθνικότητά του.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό στο ερώτημα για τον πολιτισμό. Το 84% των Τούρκων πιστεύει ότι ο πολιτισμός της χώρας του είναι ανώτερος από των άλλων χωρών, σε αντίθεση με το 42% των Ελλήνων που έχει ανάλογη άποψη.

Τέλος, σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες (37%) έχει επισκεφτεί την Τουρκία, ωστόσο μόλις 3 στους 100 Τούρκοι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top