Συνάντηση Δένδια- Σούκρι: Στο επίκεντρο η επιθετική τουρκική συμπεριφορά

Τριμερής των ΥΠΕΞ Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου

Κίνηση – ματ από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Νέα Υόρκη - ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου Star 23/9/21

Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντησή τους τονίστηκε καταρχήν από αμφότερες πλευρές η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο, για τη στήριξη που παρέχουν στην Αίγυπτο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης και της σταθερότητας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βασικό θέμα που εξετάσθηκε κατά τη διμερή συνάντηση ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ενδελεχώς στις τουρκικές παραβατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού. Ενέργεια για την οποία, σημειώνεται, ότι έχουν δοθεί οδηγίες να πραγματοποιηθεί έντονη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές.

«Ματ» από Δένδια: Έδειξε σε χάρτη την τουρκική πρόκληση στους ΥΠΕΞ της ΕΕ 

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός αναφέρθηκε στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του αιγυπτιακού και του τουρκικού ΥΠΕΞ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως τόνισε, μάλιστα, ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ακολούθησε τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με τη συμμετοχή του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πέρα από τα προγράμματα τριμερούς συνεργασίας, έγινε επίσης συζήτηση για την στάση της Τουρκίας και τον ρόλο της στην Λιβύη. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top