Δένδιας: «Η Τουρκία να σέβεται τα μνημεία που βρίσκονται στο έδαφός της»

Τι είπε στα εγκαίνια έκθεσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

To ρεπορτάζ της Κατερίνας Τσαμούρη στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star στις 9/9/21 για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις αιχμές Ν. Δένδια κατά της Τουρκίας από τη Ρουμανία  

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τα οποία διοργάνωσε η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση παραβρέθηκε ο Νίκος Δένδιας

Δένδιας: Η Ελλάδα προασπίζεται από κάθε απειλή τα σύνορά της 

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την έναρξη του χαιρετισμού που απηύθυνε είπε ότι «έχουμε τη χαρά να παραδώσουμε στους πολίτες της Αθήνας την έκθεση “200” μέσα στο επιβλητικό και φιλόξενο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Κιβωτό της Βυζαντινό-Χριστιανικής παράδοσης. Μιας πολύ σημαντικής πνευματικής παρακαταθήκης στην ιστορία της Ανθρωπότητας».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν την Βυζαντινή Πολιτιστική Κληρονομιά, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για την παραβίαση διεθνών δεσμεύσεων σχετικά με μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

«Να προστατεύουν, ιδιαίτερα, τα μνημεία αυτής της κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μνημεία αυτά, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, χρησιμοποιούνται πλέον για άλλους λόγους».

Δένδιας για Τουρκία: «Μειοψηφία χωρών υπονομεύει τους κανόνες»

Ο υπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα λυπάται βαθιά για την ακατανόητη αυτή τουρκική επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης. Με την απόπειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας».

Κατέληξε λέγοντας ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σέβεται τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top