Κουτσούμπας: Οι επιστολές που είχαν ανταλλάξει με τον Θεοδωράκη

«Άφησε την πολιτική του διαθήκη με την τελευταία του επιστολή»

«Με την τελευταία του επιστολή, ουσιαστικά πολιτική διαθήκη, ο Μίκης τα λέει όλα», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως υποσχέθηκε στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη να εισακουστεί η επιθυμία του.

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα Μεγάλα Μεγέθη και εκφράζει την επιθυμία να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», έγραφε ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή της 5ης Οκτωβρίου 2020, που απέστειλε στον γ.γ. του ΚΚΕ.

ΥΠΕΞ: Ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Μίκη Θεοδωράκη

«Βάζει το βαρύ καθήκον στο ΚΚΕ και σε μένα προσωπικά, που το εκπροσωπώ ως Γενικός Γραμματέας, να επιληφθώ, ώστε να τηρηθούν όλα αυτά, να σεβαστούν όλη τη μνήμη του, την ιδεολογία του, την κομμουνιστική ιδεολογία του και τους αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Αυτό νομίζω πρέπει να κάνουμε και πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε αυτό», είπε ο κ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα θρηνεί - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Απάντώντας στο πότε είχαν επαφή για τελευταία φορά, είπε: «Η τελευταία φυσικά, λόγω πανδημίας ήταν τηλεφωνική, γιατί ο ίδιος ήταν επιβαρυμένος και οι επισκέψεις δεν μπορούσαν να γίνουν στο σπίτι του, ούτε μπορούσε να μετακινηθεί. Στο σπίτι του την τελευταία φορά που φάγαμε μαζί ήταν δύο τρία χρόνια πριν, πριν την πανδημία. Ήταν μια ωραία συνάντηση, οι δυο μας, απ' τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, ξεκινήσαμε με ρακές και συνεχίσαμε με κρασί και παϊδάκια και με μια συζήτηση για την ιστορία του τόπου μας, για την παγκόσμια ιστορία, για την τέχνη, για τη μουσική του, σκέψεις για το μέλλον».

«Ήταν μεγάλη προσωπικότητα ο Μίκης Θεοδωράκης. Πραγματικά ευχαριστιόσουν -ακόμα και με τη δυσκολία που είχε στο λόγο λόγω των προβλημάτων υγείας ορισμένες φορές- να συζητάς μαζί του, να ανταλλάσσεις απόψεις, ιδέες, σκέψεις», πρόσθεσε.

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία του συνέντευξη στο Star

Όπως είπε, συνεχίζοντας, του είχε εκμυστηρευτεί ο Μίκης Θεοδωράκης αυτή του την επιθυμία, να φύγει «σαν κομμουνιστής»: «Καταρχήν, ο ίδιος -και γι' αυτό είπα ότι η ίδια η επιστολή του τα λέει όλα- μου είχε πει ότι οι λεπτομέρειες, οι διαφορετικές απόψεις, όλα αυτά τα ζητήματα τα αφήνω στην άκρη, γιατί μετράω ακριβώς και έχω εκτιμήσει τα “μεγάλα μεγέθη”. Αναγνώριζε όχι μόνο τον ιστορικό αλλά και τον σύγχρονο ρόλο του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου μας. Μάλιστα, ακόμα και ζητήματα επιμέρους διαφωνιών ή διαφορετικής στάσης τα συζητούσαμε ανοιχτά. Για παράδειγμα, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς είχαμε καταψηφίσει στη Βουλή, όχι όμως απ' τη σκοπιά την αντιδραστική, συντηρητική, εθνικιστική που κάποιες δυνάμεις προβάλαν. Αλλά απ' τη σκοπιά που είχαμε πει ανοιχτά στον ελληνικό λαό, δηλαδή ότι ουσιαστικά αυτή η συμφωνία με τον επείγοντα τρόπο που μπήκε απ' την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, άρα αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος και γι' αυτό γίνονταν και υποχωρήσεις, όπως δεν επαλείφονταν ζητήματα στο Σύνταγμα και προβλήματα που ακόμα υπάρχουν φυσικά και φαίνονται.  Φυσικά ο Μίκης είχε επιλέξει να πάει τότε σε αυτό το συλλαλητήριο, του είχα εκφράσει την αντίθεσή μου, γιατί το χαρακτηριστικό ήταν ότι ήταν ακροδεξιές, φασιστικές, αντιδραστικές δυνάμεις -εκτός από ένα κόσμο φυσικά, δεν ήταν όλοι τέτοιοι- αλλά λέω το στίγμα που έδιναν, το είδε και ο ίδιος. Τρεις επιστολές είχαμε ανταλλάξει, του έγραφα, μου έγραφε, γιατί δεν μπορούσαμε και διά ζώσης να τα πούμε εκείνη την περίοδο».

«Νομίζω ότι όχι μόνο φεύγει τιμημένος, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να έφυγε απ' τη ζωή ως υλική οντότητα να το πω έτσι, όμως είναι ζωντανός, είναι αθάνατος. Θα τον έχουμε στα τραγούδια, στις σκέψεις, σ' αυτή την παρακαταθήκη που άφησε και στη χώρα μας και παγκόσμια και βέβαια οι μελλοντικές γενιές θα εξακολουθούν να τον τραγουδάνε, να τον ακούνε, να χορεύουν στα γλέντια με τα τραγούδια του και κυρίως να περπατάνε κάτω απ' τις σημαίες του αγώνα για να “ανθρωπέψει” πραγματικά ο άνθρωπος», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top