Δένδιας: Διερευνητικές με Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Διάβημα του ΥΠΕΞ για το πρώτο περιστατικό στα Ίμια

Ο Νίκος Δένδιας

Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα γίνουν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

«Η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η ΕΕ. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανάφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερντογάν: Είμαι θετικός σε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Όπως είπε, συνεχίζοντας, «η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι τμήμα τού ευρωπαϊκού κεκτημένου. Φαντάζεστε μια ευρωπαϊκή χώρα να συζητά με τρίτη χώρα θέματα, που να σχετικοποιούν τα δικαιώματα του ανθρώπου;».

Δένδιας: Αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας για πρώτη φορά από το 1947

«Κατά συνέπεια η χώρα μας, η οποία φιλοδοξεί να είναι στον σκληρό πυρήνα του ιστορικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο αποτελεί και τον ελληνικό νόμο», είπε.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε πως για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στα Ίμια εναντίον σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή, έχει εκδοθεί διάβημα.

Προκλητικοί Τούρκοι στα Ίμια: Ακταιωρός πέρασε ξυστά από ελληνικό αλιευτικό

Παράλληλα, τόνισε πως έχει ζητηθεί ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και για το νέο περιστατικό.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top