Δολοφονία Σολεϊμανί: Επιστρέφει νωρίτερα στο Ισραήλ ο Νετανιάχου

Σε αυξημένο συναγερμό οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Νωρίτερα θα αναχωρήσει για Ισραήλ από την Αθήνα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη δολοφονία από αμερικανικό drone του ισχυρότερου στρατιωτικού ηγέτη του Ιράν, τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, στη Βαγδάτη.

Αυτό δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό για ενδεχόμενα αντίποινα από το Ιράν. 

Με διαταγή Τράμπ νεκρός Ιρανός υποστράτηγος - Απειλές για εκδίκηση

Ήδη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ, έχει συγκαλέσει σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών του στρατού και αξιωματούχων άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο επισκέφτηκαν στις 11.30.

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάδη για την Τουρκία

Εκδίκηση «ορκίζεται» το Ιράν

Ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μετά από εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σολεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε ξεκάθαρα πως το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.

Ο θάνατος του Σολεϊμανί από την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη αποτελεί «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση», προειδοποίησε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Πιο δημοφιλής και από τον πρόεδρο του Ιράν

Ο Σολεϊμανί, βετεράνος του πολέμου Ιράκ-Ιράν (1980 – 1988) και διοικητής της ελίτ στρατιωτικής μονάδας «Κουντς» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ήταν μια πολύ δημοφιλής προσωπικότητα στο Ιράν.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2018 από το ινστιτούτο IranPoll και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το 83% των Ιρανών που ερωτήθηκαν σχετικά είχε θετική γνώμη για τον Σολεϊμανί, ποσοστό που σημαίνει ότι ήταν πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Θεωρείται ως ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες που έγιναν για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην πορεία του πολέμου στη Συρία, στηρίζοντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, στον οποίο παρείχε πολύτιμη βοήθεια.

Η Αμερική όμως έχει χαρακτηρίσει τον στρατηγό και τους Κουντς τρομοκράτες και τους θεωρεί υπεύθυνους για τον θάνατο πολλών Αμερικανών που εργάζονταν στην περιοχή.

Ανακοίνωση από το Πεντάγωνο ανέφερε πως ο στρατηγός σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και προσωπικού στην περιοχή. Η αμερικανική επίθεση έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, οι οποίες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είχαν την υποστήριξη του Σολεϊμανί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top