Κόκκινα Δάνεια: Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Κυβέρνησης για την «ασυλία» τραπεζικών

Τσιάρας: Η ρύθμιση θα επιτρέψει τη διαγραφή κόκκινων δανείων των πολιτών

Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ Μέγαρο Μαξίμου

Κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης προκάλεσε η προσθήκη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διάταξης στους προ αναμόρφωση Κώδικες με την οποία αίρεται η  αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία κατά τραπεζικών στελεχών, για ευνοϊκές ρυθμίσεις και διαγραφές κόκκινων δανείων.      

Ο  Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια και να υπάρξουν και διαγραφές οφειλών αν χρειάζεται.  

«Λέτε ότι θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες. Έχετε διανοηθεί ότι με αυτή τη ρύθμιση θα καταφέρουν τραπεζικά στελέχη να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Το έχετε βάλει αυτό στην εξίσωση; Τους Έλληνες πολίτες;» ανέφερε  ο κ. Τσιάρας.  

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι με πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινα δάνεια δεν πρέπει να επικρέμεται η δαμόκλεια σπάθη ποινικοποίησης τους τραπεζικούς συστήματος.

«Ναι, υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα αλλά από εκεί και πέρα το θέμα είναι αν είστε έτοιμοι να πείτε στο λαό ότι δεν στηρίζετε μία ρύθμιση που θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του. Δείτε στη συνέχεια με μεγαλύτερη ωριμότητα τα ζητήματα» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τις επιφυλάξεις του διατύπωσε πάντως και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπούγας, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης των Κωδίκων, κάνοντας λόγο για προβληματική αιτιολογία και ενδεχόμενα προβλήματα συνταγματικότητας

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Ασυλία δώρο στους τραπεζίτες 

Σχολιάζοντας τη διάταξη που εισηγείται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σε ανακοίνωσή του:  

«Μέχρι και οι βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στην ασυλία - δώρο του κ. Μητσοτάκη στους τραπεζίτες. 

Εδώ και τρεις μέρες ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει εσκεμμένα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα την εκτρωματική διάταξη – δώρο στους τραπεζίτες. Με την διάταξη αυτή οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. 

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Σήμερα, μέχρι και δικοί του βουλευτές, όπως ο κ. Μπούγας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για το ενδεχόμενο ατιμωρησίας των τραπεζιτών όσο και για τη συνταγματικότητα της διάταξης. 

Επαναλαμβάνουμε στον κ. Μητσοτάκη: Μην διανοηθεί να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα για να αθωώσει νομοθετικά δεκάδες κατηγορούμενους τραπεζίτες και να ξεπλύνει το σκάνδαλο με τα άνω των 400 εκατ. ευρώ δάνεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, ακόμα περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή την “φύτεψε” ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top