Κάλεσμα Μητσοτάκη για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Στη Μόσχα o Πρόεδρος της ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί την Tετάρτη 27/2 και την Πέμπτη 29/2  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη για αύριο Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται οι εξής συναντήσεις:

•    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δούμα, κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν, στο κτίριο της Δούμα
•    Συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες         
•    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ.  Ντμίτρι Μεντβέντεφ
•    Γεύμα εργασίας παρατιθέμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ
.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TASS  

«Προσδοκώ σε ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων. Για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η κατάσταση στη Συρία και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν. Όλα αυτά θα τα συζητήσω υπό το πρίσμα της άποψης ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερο ρόλο αλλά και ευθύνη στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ευρώπη» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αφορμή της επίσκεψής του στη Μόσχα.      

«Πιστεύω σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων. Η Ελλάδα έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι, της επιτρέπουν να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία. Θεμελιωτής αυτής της αντίληψης ήταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ιστορική επίσκεψή του στη Μόσχα το 1979» δηλώνει επίσης ο κ. Μητσοτάκης για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Για τις  προοπτικές επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι «αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate, καθώς και η ρωσική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων»  Με σημείο εκκίνησης το στέρεο πλέγμα των διαχρονικών σχέσεών μας, πιστεύω ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους».  

Επίσης, για το εάν θα επιδιώξει να άρει τις κυρώσεις, αν  η Νέα Δημοκρατία έρθει στην εξουσία, δήλωσε:   

«Οι ευρώ-ρωσικές σχέσεις έχουν περάσει από δύσκολες ατραπούς. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, προκειμένου να οικοδομηθεί βήμα-βήμα, χωρίς τεχνητές κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις, η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι εκτόνωσης της σημερινής έντασης. Η Ευρώπη θα αξιολογούσε σοβαρά κάθε κίνηση της Μόσχας προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιθυμία μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων υπό τους όρους βεβαίως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η καλή γειτονία. Πιστεύω ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτήθηκε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία δήλωσε σχετικά με το αν θα  θέσει εμπόδια στην εφαρμογή της, εάν κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές: 

«Αποτελεί τεκμηριωμένη θέση της ΝΔ ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών.  Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα ώστε στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε, να προστατεύσει σε απόλυτο βαθμό τα  ελληνικά συμφέροντα και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία. Και βέβαια, έχω κάνει απολύτως σαφές ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να το απεμπολήσω σε καμία περίπτωση». 
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top