Στην αντεπίθεση οι δικαστές για Φλώρο: Εφαρμόσαμε τους νόμους σας!

Πολάκης: Τα λαμόγια που του έδωσαν αναπηρία θα το πληρώσουν ακριβά

Στην αντεπίθεση οι δικαστές για Φλώρο

Πρώτη δημοσίευση: 27/9/2018 - 10.55

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πολιτική ένταση γύρω από την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, του σκανδάλου Energa, με πιστοποιητικό αναπηρίας.

Μετά την κριτική που δέχθηκε η Δικαιοσύνη, οι δικαστές πήραν θέση με ένα δελτίο Τύπου όπου πετούν το μπαλάκι στη νομοθετική εξουσία, ξεκαθαρίζοντας πως εφαρμόζουν τους νόμους, όπως επιτάσσει η συνταγματική τους αποστολή, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν.

Διαβάστε επίσης:

Δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό η αποφυλάκιση του Φλώρου

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «δείχνει» την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του 2015, η οποία «υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α.».

«Δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου» ξεκαθαρίζουν.

Πολάκης: Τα λαμόγια που του έδωσαν αναπηρία θα το πληρώσουν ακριβά

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο facebook, προειδοποιεί πως «τα λαμόγια που έδωσαν τέτοιες γνωματεύσεις, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά».

Η γνωμάτευση για την αναπηρία του Αριστείδη Φλώρου

Ο κ. Πολάκης «ανέβασε» στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και την πιστοποίηση αναπηρίας, μιλώντας ανοικτά για «γνωμάτευση κατά παραγγελία».

Φλώρος: Αποφυλακίστηκα βάσει της νομοθεσίας

Σε διευκρινίσεις ως προς την υφ’ όρον απόλυσή του προχώρησε ο Αριστείδης Φλώρος με δελτίο Τύπου.

Όπως τονίζει ο καταδικασθείς για την υπόθεση Energa, αποφυλακίστηκε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι ο κ. Φλώρος καταβάλλει ανελλιπώς προσπάθεια για να εισπράξει το Δημόσιο και οι Δήμοι τα χρήματα που δικαιούνται, τα οποία είναι στο σύνολό τους κατατεθειμένα σε δεσμευμένους, με απόφαση των αρχών, εταιρικούς -και όχι ατομικούς του- τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Όσον αφορά τα πρoβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω, μόλις χρειάζεται να επισημάνω ότι η λαϊκιστική ή μικρο - "πολιτική" εκμετάλλευσή τους προσβάλλει την αξία μου ως ανθρώπου, ο σεβασμός της οποίας συνιστά, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, υπέρτατη υποχρέωση της Πολιτείας. Όσοι επικαλούνται το Κράτος Δικαίου, οφείλουν πρωτίστως να το σέβονται οι ίδιοι» καταλήγει ο κ. Φλώρος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων

«Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Α. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του Δικαστή να εφαρμόζει το Νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν.

Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση. 

Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%.

Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου.

Όσοι «οργισμένοι» ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης, εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή!

Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της "Ιφιγένεια", σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top