Κόντρα του Υπουργείου Οικονομικών με τη ΝΔ για τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες

Τι απάντησε στην δήλωση Σταϊκούρα για την υπεραπόδοση των εσόδων λόγω αύξησης φόρων και στάσης πληρωμών

Κόντρα του Υπουργείου Οικονομικών με τη ΝΔ για τον  προϋπολογισμό και τις δαπάνες

Την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα,  σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

 «Εσωτερική στάση πληρωμών, υπεραπόδοση εσόδων λόγω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, μη - επαναλαμβανόμενα έσοδα και φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Ειδικότερα στο σκέλος των δαπανών, η Κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων και οι δαπάνες περίθαλψης» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο τομεάρχης της ΝΔ πρόσθεσε:

«Ενδεικτικά, σημαντική στέρηση στο ποσοστό εκτέλεσης παρατηρείται στις επιχορηγήσεις νοσοκομείων, στις εφημερίες ιατρών και στις υπερωρίες νοσηλευτικού προσωπικού, στην κοινωνική προστασία, στα επιδόματα πολυτέκνων, στις λοιπές εισοδηματικές ενισχύσεις και στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

 Οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει περίπατο”.

 Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί αναγκαία και επείγουσα.

 Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είναι επιβεβλημένες πολιτικές.

 Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει».        

 

Υπουργείο Οικονομικών: Τι πρέπει να διαβάσουν η ΝΔ και ο κ. Σταϊκούρας   

 

Απαντώντας στην δήλωση του κ. Σταϊκούρα,  το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του:     

«Θα ήταν ευχής έργον εάν ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ανάλωνε έστω και λιγοστό χρόνο στην ανάγνωση των στοιχείων που περιέχει το Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Μαϊου 2017, το οποίο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) και ακόμη λιγότερο στην έκδοση βαρύγδουπων και, κυρίως, ανακριβών ανακοινώσεων.

Στην ευκταία αυτή περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα διαπίστωνε ότι:

α) Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία είναι αυξημένες σε σχέση με το 2016 συνολικά κατά 40 εκ. από 259 εκατ. στο 5μηνο 2016, στα 299 εκ. το αντίστοιχο 5μηνο 2017. (Ενδεικτικά για το πρώτο 5μηνο: Επιδόματα πολυτέκνων 95 εκ. το 2017 έναντι 90 εκ το 2016, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 129 εκ. το 2017 έναντι 0 το 2016, επίδομα θέρμανσης 61 εκ το 2017 έναντι 53 το 2016).

β) Όσο για τις δαπάνες περίθαλψης, οι μεν εφημερίες ιατρών και οι υπερωρίες νοσηλευτικού προσωπικού παρουσιάζουν αύξηση κατά ένα εκατομμύριο (από 79 εκ. το 5μηνο 2016 στα 80 εκ. το αντίστοιχο 5μηνο 2017). Υπάρχει υστέρηση των επιχορηγήσεων νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ διότι διαπιστώθηκε ότι έχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα.

Το κενό στρατηγικής στο οποίο έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δεν αναπληρώνεται με διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δη στοιχείων τα οποία είναι προσβάσιμα στους πάντες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top