Κυπριακό – Σε ρόλο παρατηρητή η ΕΕ στη Γενεύη!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Κομισιόν για Κυπριακό

Η ΕΕ έχει προσκληθεί ως παρατηρητής στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό, όμως ο ρόλος της είναι και θα παραμείνει καθοριστικός, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. 

«Η ΕΕ θα είναι παρατηρητής στις συνομιλίες, αυτό είναι ξεκάθαρο, όμως ο λόγος που μας επιβάλλει να είμαστε εκεί είναι επίσης ξεκάθαρος: Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν σε μόνιμη επαφή τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οπότε νομίζω ότι οι παράμετροι της παρουσίας μας εκεί είναι γνωστοί. Η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και θα συνεχίσει να είναι. Δεν χρειάζεται να ψάξω και να βρω επιπρόσθετα επιχειρήματα γιατί είμαστε εκεί. Εκτός των άλλων, τα πολλά χρόνια και τους μήνες που προηγήθηκαν της Γενεύης, ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε ένα προσωπικό απεσταλμένο να βοηθάει τα Ηνωμένα Έθνη, τον Πίτερ Βαν Νούφελ, έχουμε επενδύσει χρόνο και προσπάθειες να βοηθήσουμε τους Τουρκοκυπρίους να φτάσουν το επίπεδο που απαιτείται για την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, υπάρχει μεγάλο έργο της Κομισιόν και κατά συνέπεια θέλουμε να είμαστε και εκεί», τόνισε ο κύριος Σχοινάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star, στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.

Κληθείς να τοποθετηθεί δε για το κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ.Σχοινάς σημείωσε:«Δεν θα μπούμε τώρα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθούν στη Γενεύη και δεν είναι δουλειά μας τώρα, στην αρχή της εβδομάδας να παρουσιάσουμε απόψεις. Ας αφήσουμε τα δύο μέρη να δουλέψουν, τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι εκεί, ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα είναι επιτυχής»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top