ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-Άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητά ο Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα δέχεται αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών και η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα»

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-Άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητά ο Μητσοτάκης

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσ�� του σήμερα το απόγευμα, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να συγκληθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας. «Η Ελλάδα δέχεται αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών και η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Συναντήθηκε επίσης με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, στον οποίο διαμήνυσε ότι η κυβέρ��ηση της γειτονικής χώρας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

«Η κατάσταση στην πατρίδα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα. Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα.

Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει. Συζήτησα το θέμα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου. Το ίδιο επανέλαβα σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Συναντήθηκα σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες.

Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα. Σε κάθε περίπτωση, καθήκον της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια. Να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα. Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος. Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού δεν αρκεί από μόνη της. Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top