Κοινοτικός αξιωματούχος: «Οι θεσμοί έχουν υποχωρήσει, έπρεπε να είχαμε συμφωνία χθες»

«Το πρόγραμμα λήγει σε 14 μέρες, 12 ώρες και 50 λεπτά»

Κοινοτικός αξιωματούχος: «Οι θεσμοί έχουν υποχωρήσει, έπρεπε να είχαμε συμφωνία χθες»

​Για όλους και για όλα μίλησε κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, o οποίος υποβάθμισε το Eurogroup της Πέμπτης, εξέθεσε τους κινδύνους της μη συμφωνίας, σχετικοποίησε τη μη πληρωμή του ΔΝΤ και τους κεφαλαιακούς ελέγχους και απέρριψε τη διχογνωμία των θεσμών.

«H Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, δεν υπάρχουν όμως πολλά να πούμε και δεν αναμένω μακρά συζήτηση. Οι θεσμοί θα περιγράψουν το πού βρισκόμαστε και ο υπουργός θα απαντήσει. Τα πράγματα είναι γνωστά. Το πρόγραμμα λήγει σε 14 μέρες 12 ώρες και 50 λεπτά, οπότε δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, όπως λένε και οι υπουργοί. Αυτή η συζήτηση θα είναι πολύ σύντομη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε υπογραφεί χθες, καθώς ο χρόνος στερεύει για την Ελλάδα.

«Σε σχέση με τον ξαφνικό θάνατο, τα πράγματα είναι απλά… χρειάζονται κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μεταφράσεις, λιγότερο από μια βδομάδα, άρα η συμφωνία έπρεπε να γίνει χθες. Αν έχουμε συμφωνία μπορούμε να μαζευτούμε και να αποφασίσουμε πολύ σύντομα. Αν συγκρίνετε την 20η Φεβρουαρίου με τις προτάσεις των θεσμών, θα δείτε ότι οι εταίροι έχουν υποχωρήσει πολύ, και στα δημοσιονομικά και αλλού, δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό αλλά έχει γίνει», είπε και πρόσθεσε με νόημα:

«Αν δεν τα βρούμε την Πέμπτη είμαστε έτοιμοι και θα δούμε τι θα γίνει».

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, υπογράμμισε ότι υπάρχει η συμφωνία του 2012, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψη Φάινμαν γίνεται για λόγους «αβρότητας».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι παραμέν��υν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς όχι μόνο για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και για δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, καθώς όπως είπε χρειάζονται μέτρα που δεν θα έχουν μόνο άμεση δημοσιονομική επίπτωση, αλλά μακροπρόθεσμη συνεισφορά στην οικονομία.

Προειδοποίησε ακόμα για τους κινδύνους που προκαλεί η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και τις αντιδράσεις των αγορών», ενώ σχολιάζοντας την στάση της ελληνικής πλευράς είπε:

«Δεν ξέρω αν οι ελληνικές αρχές δεν πιστεύουν στη διαδικασία, αλλά εμείς δουλεύουμε με αυτή την αρχή, αν δεν συμβαίνει θα είναι λυπηρό».

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά από τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, υπάρχει υπερβολικά πολλή δουλειά, καθώς πρέπει να περάσει από κοινοβούλια, να μεταφραστεί, να γίνει σύνοψη της συμφωνίας με prior actions και μετά να έρθουν οι αποφάσεις για τον EFSF.

«Οι θεσμοί έχουν συγκλίνει ό,τι διαφωνίες και αν είχαν», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ, είπε ότι υπάρχει μια διέξοδος και το Ταμείο μπορεί να μην ζητήσει τα λεφτά του.

«Η πληρωμή δεν θα γίνει απαιτητή αυτόματα. Δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, τόνισε ότι «είχαμε την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης», σημειώνοντας ότι η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς έχει εφαρμοστεί, γεγονός που χαρακτήρισε «εξαιρετικό στοιχείο» για την Κύπρο, καθώς ο αριθμός αυτών των δανείων είναι πάρα πολύ μεγάλος και απαιτείται ένα σαφές και προβλέψιμο πλαίσιο διαχείρισής τους.

Όπως είπε μάλιστα το Eurogroup θα εγκρίνει την δόση και η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Ιουλίου μετά από τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Συγκρίνοντας μάλιστα την Κύπρο με την Ισλανδία τόνισε ότι «η Ισλανδία είχε λάβει τεράστια βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίου δεν άρθηκαν νωρίς. Από την άλλη στην Κύπρο άρθηκαν νωρίς γιατί εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Η Κύπρος όμως ήταν διαφορετική. Με την Κύπρο συγκλίναμε σε ένα πρόγραμμα. Άρθηκαν γιατί η Κύπρος πέτυχε ένα σωστό και αποτελεσματικό πρόγραμμα, η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης στην Κύπρο ήταν εξαιρετικά υψηλή».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top