Σωσίβιο σε κυβέρνηση που πνίγεται: Μέση λύση επιλέγει το ΣτΕ!

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ με προσωπικό ασφαλείας ή εθελοντές;

Απόφαση που θα δίνει τον τόνο της «μέσης λύσης» επιμένουν νομικοί παρατηρητές πως θα δώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος στο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ εξετάζοντας το απόγ��υμα το αίτημα των εργαζομένων για «πάγωμα» της κοινής υπουργικής απόφασης των κ.κ. Κεδίκογλου και Στουρνάρα.

Πληροφορίες από νομικούς κύκλους επιμένουν πώς αργά σήμερα, κι αφού ακούσει ολοκληρωμένα τις απόψεις τόσο των εργαζομένων όσο και της κυβέρνησης (δια του υπουργού Οικονομικών), ο κ. Μενουδάκος θα κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση των εργαζομένων δηλαδή ζητήσει να επανέλθει το σήμα της ΕΡΤ στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η επαναλειτουργία όμως, όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, θα είναι «στοιχειώδης», γεγονός που σημαίνει πώς στην οθόνη θα υπάρχουν «χιόνια»… Δηλαδή θα ζητείται να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση, άρα η ΕΡΤ θα επανέλθει στην προηγούμενο νομικό καθεστώς (πιθανόν ικανοποιώντας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) α��λά «με μειωμένο προσωπικό, όσο δηλαδή χρειάζεται για την στοιχειώδη επαναλειτουργία, ακόμα και εθελοντές μεταξύ των εργαζομένων» ( ικανοποιώντας πιθανόν την κυβέρνηση). Δηλαδή θα επαναλειτουργήσει με ένα τρόπον τινά προσωπικό «ασφαλείας». Μέχρι πότε θα έχει ισχύ αυτή απόφαση; Μέχρι να συζητηθεί , στις προσεχείς ημέρες, η αίτηση αναστολής της ΚΥΑ στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς αυτή η απόφαση θα είναι προϊόν προβληματισμού με βάσει δυο παραμέτρους που σταθμίζει το δικαστήριο:

- Την ανεπανόρθωτη βλάβη που υπόκεινται οι εργαζόμενοι από την εν μια νυκτί διάλυση της εταιρίας που λέγεται ΕΡΤ, κάτι που αποτρέπεται εφόσον τελικά είναι αυτή η απόφαση.

- Το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που εν προκειμένω αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για απομάκρυνση πλεονάζοντος προσωπικού το οποίο υπαγορεύει την άμεση αναδιοργάνωση της ΕΡΤ.

Αυτό σημαίνει πώς το δικαστήριο αυτή τη στιγμή δεν θα μπει στη διαδικασία αξιολόγησης των απολύσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι οποίοι τυπικά θα παραμένουν στον υπό αναδιοργάνωση οργανισμό μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους είτε στην Ολομέλεια του δικαστηρίου που θα κρίνει σε λίγες μέρες την αναστολή της υπουργικής απόφασης, είτε από τη Βουλή. Ενδεχομένως αυτή (αν εκεί καταλήξει ο κ. Μενουδάκος) είναι η μέση λύση που αναζητούν οι τρείς κυβερνητικοί εταίροι για να ξεπεράσουν την κρίση στη συνοχή της κυβέρνησης.

Το ερώτημα βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση , είναι αν θα υπάρξουν λίγοι «εθελοντές» εργαζόμενοι και πως θα αντιδράσουν οι πολλοί που θα παραμείνουν στον «αέρα»…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top