Έτοιμη η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ

Eντός ημερών η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου

Έτοιμη η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ

Η ΕΕ έχει προετοιμάσει πλήρως την απάντησή της στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα των περιορισμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο εκτιμά ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε  τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων, η ΕΕ ελπίζει πως σε συνέχεια των επαφών της Επιτρόπου Μαλμστρομ την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν στην περίπτωση της ΕΕ, εξαίρεση από τους δασμούς ύψους 25% που ανακοίνωσε ο Ντ.Τραμπ. Για τον ίδιο σκοπό εξάλλου μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και ο Γερμανός Υπουργός Εμπορίου. Ωστόσο η ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ, πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματά της.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο που πραγματοποίησε την ενημέρωση στις Βρυξέλλες, η ΕΕ θα προσφύγει κατά της αμερικανικής απόφασης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα ζητήσει από τον ΠΟΕ, όχι μόνο να κηρύξει παράνομους τους αμερικάνικους δασμούς, αλλά και να επικυρώσει τη δική της λίστα με τα πιθανά αντίμετρα - δηλαδή να εγκρίνει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία η ΕΕ θα επαναφέρει του δασμούς. Η ΕΕ θα προσφύγει στον ΠΟΕ, ανεξαρτήτως του αν οι ΗΠΑ θα εξαιρέσουν τον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο από τους δασμούς. Αυτό θα συμβεί διότι κατά τον αρμόδιο αξιωματούχο η ΕΕ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Τραμπ και εκτιμά ότι η αμερικανική διοίκηση θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη και για τρίτη φορά στο μέλλον. Κατά συνέπεια η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη.

Οι επίσημες λίστες με τα αντίμετρα της ΕΕ είναι δύο και από σήμερα είναι ανοικτές σε διαβούλευση με τα Κράτη Μέλη και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ΕΕ θα επιβάλει στην πράξη και αυτή δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Η πρώτη λίστα είναι "άμεσης εφαρμογής", δηλαδή πριν από τη όποια απόφαση του ΠΟΕ για τη νομιμότητα των αμερικανικών δασμών (στην πράξη σε 60 μέρες από την κοινοποίησή τους στον ΠΟΕ τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν).

 Η δεύτερη λίστα θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρία χρόνια από σήμερα, ή όταν ο ΠΟΕ κρίνει τους αμερικάνικους δασμούς παράνομους. Η ΕΕ θεωρεί ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να μην αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ότι αποτελούν το κορυφαίο τους εταίρο σε θέματα ασφαλείας.

Ωστόσο η ΕΕ επιμένει ότι ο διάλογος παραμένει η πρώτη επιλογή και προς αυτόν τον σκοπό τις τελευταίες ώρες διεξάγονται αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με το Αμερικάνικο Υπουργείο Εμπορίου με το μήνυμα ότι η παγκόσμια υπερπαραγωγή είναι το πρόβλημα και όχι η ΕΕ και πως ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει στο πλαίσιο του ΠΟΕ να την αντιμετωπίσουν. Σημειώνεται ότι η ΕΕ δεν επιδοτεί σε κανένα επίπεδο την παραγωγή χάλυβα ή αλουμινίου, ενώ και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν έχουν αυξηθεί.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top