Φιλιππίνες: Πέθανε η Μάλι, ο πιο θλιμμένος ελέφαντας του κόσμου

Ζούσε μόνη της στον Ζωολογικό Κήπο της Μανίλα

H Μάλι, «ο πιο θλιμμένος ελέφαντας στον κόσμο» δε ζει πια. Μετά από δεκαετίες που έζησε στην απομόνωση στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα στις Φιλιππίνες, ως ο μοναδικός ελέφαντας εν αιχμαλωσία στη χώρα, άφησε την τελευταία της πνοή από επιπλοκές στην υγεία της. 

Η Μάλι, γνωστή ως «ο πιο θλιμμένος ελέφαντας στον κόσμο», πέθανε την περασμένη Τρίτη στις Φιλιππίνες - ΑP

Η Μάλι, γνωστή ως «ο πιο θλιμμένος ελέφαντας στον κόσμο», πέθανε την περασμένη Τρίτη στις Φιλιππίνες - ΑP

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η δήμαρχος της Μανίλα, Χάνι Λακούνα. Την περασμένη Τρίτη, η Μάλι βρέθηκε ξαπλωμένη στο πλάι, να αναπνέει βαριά. Έτριβε την προβοσκίδα της στον τοίχο κι έδειχνε να πονάει πολύ. 

Οι κτηνίατροι του ζωολογικού κήπου της χορήγησαν αντιισταμινικά και βιταμίνες, όμως η υγεία της δε βελτιώθηκε και πέθανε την ίδια μέρα. Μετά τον θάνατό της ανακοινώθηκε ότι η Μάλι έπασχε από καρκίνο και απόφραξη αορτής. 

Επί δεκαετίες η Μάλι βρισκόταν σε συνθήκες απομόνωσης και αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα - AP

Επί δεκαετίες η Μάλι βρισκόταν σε συνθήκες απομόνωσης και αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα - AP

Επί τέσσερις δεκαετίες η Μάλι ήταν η ατραξιόν του ζωολογικού κήπου της Μανίλα. Η μοναξιά που βίωνε είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον ακτιβιστών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες αιχμαλωσίας της. Ένας από αυτούς και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος το 2013 είχε ζητήσει από τις αρχές των Φιλιππίνων να μεταφέρουν τη Μάλι σε καταφύγιο ελεφάντων. 

Μετά από αυτόν, κι άλλοι επώνυμοι εντάχθηκαν στο κίνημα «Ελευθερώστε τη Μάλι», όπως η Αγγλίδα πρωτευοντολόγος δρ Τζέιν Γκούνταλ, ο πρώην frontman των Smith, Morissey και η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον.

Φιλιππίνες: Η ιστορία της Μάλι

Όταν η Μάλι ήταν 11 μηνών η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα την έκανε δώρο στην Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος. 

Η Μάλι είχε καρκίνο και απόφραξη αορτής - AP

Η Μάλι είχε καρκίνο και απόφραξη αορτής - AP

Τότε ο ζωολογικός κήπος της Μανίλα είχε έναν ακόμα ελέφαντα, τον Σίβα, ο οποίος πέθανε το 1990. Από τότε ζούσε ολομόναχη. 

Παρά τις φωνές και τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσής του στον ζωολογικό κήπο ο ελέφαντας παρέμεινε εκεί. Οι Αρχές υποστήριζαν πως την κρατούσαν αιχμάλωτη γιατί δε γνώριζε τη ζωή στη φύση.

«Λόγω αδιαφορίας και απληστίας, ο ελέφαντας Μάλι πέθανε με τον ίδιο τρόπο που έζησε για σχεδόν 50 χρόνια: μόνος σε ένα τσιμεντένιο κλουβί στο ζωολογικό κήπο της Μανίλα…», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η PETA Asia.  «Λυπούμαστε πολύ, Μάλι. Σου άξιζε καλύτερη ζωή», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top