Nasa: Aυτές είναι οι νέες διαστημικές στολές των αστροναυτών

Εφαρμοστές, σε μαύρο χρώμα και κατάλληλες και για γυναίκες

H παρουσίαση των νέων διαστημικών στολών της NASA/ AP

Η Nasa αποκάλυψε τις ολοκαίνουργιες διαστημικές στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της αποστολής Artemis, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Πρόκειται για επανασχεδιασμό του κλασικού φουσκωτού, λευκού κοστουμιού που έγινε διάσημο από τον Neil Armstrong και τους αστροναύτες του Apollo, το 1969, όταν έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Aστροναύτης της αποστολής Apollo κατά την προσεδάφισή του στο φεγγάρι, το 1969- Armstrong/NASA via AP

Aστροναύτης της αποστολής Apollo κατά την προσεδάφισή του στο φεγγάρι, το 1969- Armstrong/NASA via AP

Η νέα στολή παρουσιάστηκε στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Axiom Space, η οποία κατασκευάζει τις στολές για τη Nasa. «Η διαστημική στολή θα παρέχει στους αστροναύτες προηγμένες δυνατότητες για εξερεύνηση του διαστήματος, ενώ παράλληλα θα παρέχει στη Nasa αναπτυγμένα συστήματα που απαιτούνται για πρόσβαση, επιβίωση και εργασία πάνω και γύρω από τη Σελήνη» είπε εκπρόσωπος της Axiom Space.

Με την επωνυμία της Axiom ως "Axiom Extravehicular Mobility Unit" ή AxEMU για συντομία, οι νέες στολές θα είναι σε μαύρο χρώμα, ευέλικτες και πιο βελτιωμένες από τις παλιές στολές Apollo για να επιτρέπουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης και μεταβλητότητα σε μέγεθος και εφαρμογή. 

Έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών χρηστών, που εφαρμόζει στο τουλάχιστον 90% του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού των ΗΠΑ. 

«Η ομάδα εμπειρογνωμόνων μας είναι έτοιμη να παράσχει στη Nasa τη διαστημική στολή επόμενης γενιάς», δήλωσε ο Mark Greeley, Axiom Space, διευθυντής προγράμματος Extravehicular Activity.

H νέα διαστημική στολή των αστροναυτών της NASA - AP Photo/David J. Phillip

H νέα διαστημική στολή των αστροναυτών της NASA - AP Photo/David J. Phillip

«Εξετάσαμε προσεκτικά τα χρόνια των διδαγμάτων της Nasa και χρησιμοποιήσαμε αυτή την εμπειρία για να φτιάξουμε μια διαστημική στολή για τη Σελήνη και για τους μελλοντικούς πελάτες μας στο Axiom Space» πρόσθεσε.

Με την αποστολή Artemis, η Nasa θα προσγειώσει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο στη Σελήνη, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη παρουσία και χρησιμεύοντας ως πύλη για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον Άρη.

Η αποστολή Artemis III έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο το 2025.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top