Πτήση MH17: Καταδικάστηκαν 3 άνδρες για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Το 2014 είχαν σκοτωθεί 298 επιβατές της επιβατικής πτήσης

Πλάνα αρχείου από τα συντρίμμια της επιβατικής πτήσης MH17 / AP

Οκτώ χρόνια μετά ήρθε η δικαίωση για τα θύματα της επιβατικής πτήσης MH17 πάνω από την Ουκρανία, με την καταδίκη των υπόπτων.

Ποινές ισόβιας κάθειρξης επέβαλε ολλανδικό δικαστήριο στους τρεις υπόπτους που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία για τον ρόλο τους στην κατάρριψη της επιβατικής πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Οι καταδικασθέντες, δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης, κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων. 

συντριβή αεροσκάφους MH17

Οκτώ χρόνια μετά ήρθε η δικαίωση για τα θύματα της επιβατικής πτήσης MH17 πάνω από την Ουκρανία, με την καταδίκη των υπόπτων / Φωτογραφία αρχείου AP (Dmitry Lovetsky)

Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο. Ο τέταρτος ύποπτος που δικάστηκε, ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ, αθωώθηκε. 

Το δικαστήριο επίσης διέταξε τους καταδικασθέντες να πληρώσουν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

συντριβή αεροσκάφους Ουκρανία 2014

 Δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης καταδικάστηκαν για την τραγωδία / Φωτογραφία αρχείου AP (Dmitry Lovetsky)

Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην και παραμένουν φυγόδικοι. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ένοχοι δεν είχαν ασυλία καθώς δεν ήταν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

συντριβή αεροσκάφους MH17 Ουκρανία

Οι 298 επιβαίνοντες της επιβατικής πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο / Φωτογραφία αρχείου AP (Mike Corder)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση, τονίζοντας ότι «αυτοί που διέταξαν την επίθεση» πρέπει τώρα να δικαστούν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top