«Καθημερινότητα» το κύμα καύσωνα, όπως το φετινό, μέχρι το 2035

Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Τον Ιούλιο ο καύσωνας διαρκείας τουλάχιστον 15 ημερών σάρωσε την Ελλάδα - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων STAR

Το κύμα καύσωνα που «έψησε» την Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι, θα αποτελεί συχνό φαινόμενο μέχρι το 2035, χρονολογία οπότε κι ένα «μέσο» καλοκαίρι θα είναι όπως το φετινό, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η ανάλυση του Met Office Hadley Centre του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει τη μετατροπή των θερμοκρασιών, αναλύονται δεδομένα και ιστορικά αρχεία για τις μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού από το 1850 που βασίζονται στη σύγκριση μοντελοποιημένων προβλέψεων. 

Υποχωρεί από αύριο η κακοκαιρία – Πότε θα ανέβει η θερμοκρασία

Σύμφωνα με την ανάλυση, η θερμοκρασία του καλοκαιριού στην κεντρική Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. «Αυτά τα δεδομένα χρησιμεύουν ως επείγουσα υπενθύμιση της ανάγκης οι χώρες να υπερβούν τους εθνικά καθορισμένους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί μέχρι στιγμής, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C, αν είναι δυνατόν», αναφέρει η ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κλιματική Κρίση (CCAG).

Δασικές πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη την Ευρώπη / AP

Καύσωνας ρεκόρ φέτος στην Ευρώπη

Το θερμόμετρο φέτος έσπασε κοντέρ στις Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες η μία μετά την άλλη ψήθηκαν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε όλη την Ευρώπη. Το ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η θερμοκρασία για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Υπενθυμίζεται σε πολλές περιοχές στην Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία πολλές δασικές μαίνονταν και κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις επιφέροντας ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ οι συγκεκριμένες χώρες ήρθαν αντιμέτωπες και με την ξηρασία

Καιρός: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

«Μετά τον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2003, ο οποίος εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 70.000 ανθρώπους, προέβλεψα ότι τέτοιες θερμοκρασίες, τόσο εξαιρετικές εκείνη την εποχή, θα γίνονταν ο κανόνας, αν συνεχίζονταν οι εκπομπές αερίων. Αυτή η πρόβλεψη έχει πλέον πραγματοποιηθεί» είπε ο Peter Stott από το Met Office Hadley Centre.

Καύσωνας: Οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π για την αντιμετώπιση των έντονων φαινομένων

«Οι κίνδυνοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των ξαφνικών πλημμυρών, θα συνεχίσουν να αυξάνονται γρήγορα, εκτός εάν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε.

Στις παραλίες για να δροσιστούν από τα κύματα καύσωνα που σάρωσαν και την Ελλάδα / Eurokinissi

Συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τον πρόεδρο της CCAG, Ντέιβιντ Κινγκ, να αναφέρει σε δήλωσή του ότι η επιστήμη ξεκάθαρα υποστηρίζει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο καύσωνας φέρει ανθρώπινο αποτύπωμα, κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 5 αιώνες

«Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Met Office δείχνουν ότι, ακόμη και αν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέχρι τώρα για μείωση των εκπομπών, η κατάσταση θα εξακολουθεί να επιδεινώνεται, με τον καιρό στην Ευρώπη να προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο ακραίος από ό,τι φέτος το καλοκαίρι», σημειώνει ο κ. Κινγκ.

Η ξηρασία «λύγισε» πολλές Ευρωπαϊκές χώρες / AP

«Αυτά τα δεδομένα δεν είναι απόλυτα υπεύθυνα για την αστάθεια της Αρκτικής, η οποία -όπως γνωρίζουμε πλέον- είναι ένα παγκόσμιο σημείο καμπής, που θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη», προσθέτει.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top