Η Ισπανία βάζει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Μειώνονται κατακόρυφα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού των καταναλωτών

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενο blackout ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια κίνηση η οποία, όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, θα μειώσει αμέσως το κόστος για περισσότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτών και για το 70% της βιομηχανίας.

Σχέδιο της ΕΕ για ενεργειακό blackout: Όρια στο αυτοκίνητο και τηλεργασία

«Η Ισπανία με αυτή την απόφαση ηγείται μιας διαρθρωτικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ωθήθηκαν προς τα πάνω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να μετριάσουν τον αντίκτυπό τους στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πριν από δύο εβδομάδες να επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να θέσουν αρχικά ένα πλαφόν στις τιμές στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το όριο της τιμής που προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ τους ερχόμενους 12 μήνες.

6 στους 10 Έλληνες μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων

Η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα χαμηλώσει αμέσως το κόστος για το 37% των ιδιωτών και για το 70% των βιομηχανικών επιχειρήσεων, και θα ωφελήσει όλους τους καταναλωτές εντός ενός έτους. «Τους ερχόμενους 12 μήνες θα έχουμε ένα ειδικό σύστημα προστασίας στην Ιβηρική μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλης αστάθειας», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top