Ουκρανία: Νεκρός ο δήμαρχος του Χοστόμελ από ρωσικά πυρά

Τουλάχιστον 13 νεκροί από βομβαρδισμούς σε εργοστάσιο

Την ώρα που η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία κάθονται στο ίδιο τραπέζι με την ελπίδα να βρεθεί κοινό έδαφος για την παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η Μόσχα συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα ουκρανικών πόλεων. 

βομβαρδισμός

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία

Σήμερα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια εργοστασίου αρτοποιίας στην πόλη Μακαρίβ, τουλάχιστον 13 πτώματα αμάχων, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

 

 

Πέντε άμαχοι διασώθηκαν σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.

Ουκρανία: Νεκρός ο δήμαρχος του Χοστόμελ

Ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δήμαρχο του Χοστόμελ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η πόλη βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και φιλοξενεί αεροδρόμιο, ένα βασικό στρατηγικό σημείο το οποίο έχει γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων.

 

 

Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι ο Γιούρι Πρύλυπκο σκοτώθηκε ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε όσους χρειάζονται βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή.

Νεκροί έπεσαν ακόμα δύο άνδρες, ο Ρουσλάν Κάρπενκομ και ο Ιβάν Ζορ.

Σε δήλωση του , το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι «πέθανε ως ήρωας», προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να γίνει αμέσως κηδεία λόγω του πολέμου. 

Ουκρανία: Οι άμαχοι εγκαταλείπουν το Ιρπίν χωρίς να δέχονται πυρά        

Την ίδια ώρα οι άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη Ιρπίν που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, χωρίς να δέχονται πυρά, μία ημέρα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού.

 

 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 30% του Ιρπίν, αλλά η υπόλοιπη πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

πρόσφυγες

Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Ιρπίν

Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την πόλη.

Ουκρανοί που το εγκατέλειψαν η έγιναν στόχος βομβαρδισμών από ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγια για να προστατευτούν.

Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ 

Παράλληλα ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας, του οποίου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν νωρίτερα ανακτήσει τον έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις.

βομβαρδισμοί Ουκρανία

Ρωσικά βομβαρδιστικά ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις

Ουκρανία: Πάνω από 400 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί        

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

 

 

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία έχει η αποστολή παρακολούθησης στην Ουκρανία, καλύπτουν την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

Ο προηγούμενος απολογισμός χθες ήταν 364 νεκροί.

Ουκρανία: Σφυροκοπούν Κίεβο και Μαριούπολη οι Ρώσοι

Η ρωσική επιθετικότητα δεν έχει τέλος. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη, παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

πόλεμος

Άμαχοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τις βόμβες

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις εκκενώσεις αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές περιοχές.

 

 

Από σήμερα το πρωί, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό ακολούθησε τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός για να βοηθηθούν οι άμαχοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σούμι.

άμαχοι

Στο Ιρπίν άμαχοι δέχθηκαν πυρά την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη

Ωστόσο, κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αυτούς οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, κάτι που η Ουκρανία απέρριψε ως απαράδεκτο.

Ουκρανία: Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το Χάρκοβο

Συγκλονιστική είναι φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Χάρκοβο, όπου χιλιάδες άμαχοι, περιμένουν να επιβιβαστούν στα τρένα για να γλιτώσουν από τις βόμβες. 

 

 

Ίδια εικόνα και στην Ζαπορίζια με χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθούν να μπουν στο τρένο.

 

 

Οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς γειτονικές της χώρες αυξάνονται διαρκώς. Οι περισσότεροι έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία, όπου σύμφωνα με το AFP κατέφυγαν πάνω από 1 εκατ. Ουκρανοί. 

κόσμος βομβαρδισμός

Η Ρωσία έχει πλήξει βασικές υποδομές ουκρανικών πόλεων

Περίπου 53.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα προς τη Ρωσία, αναζητώντας εκεί καταφύγιο για να αποφύγουν τη φρίκη του πολέμου.

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει ουκρανικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης        

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επιβεβαιώσει επτά επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, από τέσσερις την προηγούμενη ημέρα, ανέφερε ο Οργανισμός του ΟΗΕ σε απάντησή του σήμερα με email στο Reuters.

 

 

«Μέχρι τις 7 Μαρτίου, εννέα επαληθευμένα περιστατικά επιθέσεων σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία έχουν δημοσιευθεί στο Σύστημα Παρακολούθησης Επιθέσεων στην Υγειονομική Περίθαλψη (SSA), επτά με «επιβεβαιωμένο» επίπεδο βεβαιότητας και δύο με «πιθανό» επίπεδο βεβαιότητας», ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ σε ένα email, αναφερόμενος στη βάση δεδομένων του.

προσφυγες

Ανείπωτο είναι το δράμα των Ουκρανών προσφύγων

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε πληροφορίες για τους υπαίτιους αυτών των επιθέσεων, καθώς το σύστημα επιτήρησης του ΠΟΥ δεν έχει εντολή να συλλέγει πληροφορίες για αυτούς.

Ουκρανία: Πάνω από 900 πόλεις χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό 

Το δράμα των αμάχων είναι αδιανόητο. Οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θέρμανσης.

γυναίκα κλαίει

Περίπου 900 πόλεις είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό

Η Ρωσία κατέστρεψε επίσης 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία,  πάνω 1.500 κτίρια κατοικιών.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 είναι χωρίς παροχή φυσικού αερίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top