«Η μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο στον πατέρα μου είναι ένα θαύμα»

Η πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ από δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με την μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο (11/1)

Ο γιος του Ντέηβιντ Μπένετ, του πρώτου ανθρώπου στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου, έκανε λόγο σήμερα για «ένα θαύμα».

H πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο είναι γεγονός

Η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή πέντε μέρες μετά την πρωτοποριακή επτάωρη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Το μόσχευμα από χοίρο ήταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του άνδρα, αν και ακόμη δεν είναι σαφές ποιο θεωρείται ότι είναι πλέον το προσδόκιμο ζωής του. 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο 57χρονος ασθενής θα είχε πεθάνει.

«Είναι σημαντικό για τον πατέρα μου, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ντέηβιντ Μπένετ Τζούνιορ. «Είναι πρωτοποριακό, αξιοσημείωτο και, ειλικρινά πιστεύω ότι πρόκειται για ένα θαύμα», συμπλήρωσε. 

«Εγώ ο ίδιος έχω προβλήματα με την καρδιά μου, στα 37 χρόνια μου. Επομένως ο πατέρας μου σίγουρα αλλάζει το μέλλον και για τον εαυτό μου», δήλωσε ο γιος του λήπτη.

Λίγες ώρες πριν από την επέμβαση, η ομάδα που έφερε εις πέρας την μεταμόσχευση αφαίρεσε την καρδιά του γενετικά τροποποιημένου χοίρου και την τοποθέτησε μέσα σε μία ειδική συσκευή, προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία της μέχρι το χειρουργείο.

«Βρισκόταν μέσα στο χειρουργείο επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Είχε πρηστεί όλο το σώμα του και υπέφερε πολύ. Η μετεγχειρητική πορεία είναι μία μεγάλη διαδικασία και τα πρώτα του λόγια ήταν «Δεν θα αντέξω», αλλά ξέρω πόσο δυνατός είναι ο μπαμπάς μου», δήλωσε ο Ντέηβιντ Μπένετ Τζούνιορ.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. 

Αρκετοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.
Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. 

Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης.

Στην περίπτωση του Μπένετ, ο οποίος έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια, υπάρχει ελπίδα ότι θα κερδίσει αρκετά χρόνια ζωής, κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς. 

«Έφυγε» από τη ζωή η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε μεταμόσχευση προσώπου

Οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής και ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top