Γερμανικές εκλογές: Νικητής ο Σόλτς - Πρώτο κόμμα το SPD μετά από 16 χρόνια

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Όλαφ Σολτς αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Σολτσ

Το SPD κατέγραψε τα καλύτερα ποσοστά του σε εκλογές μετά από 16 χρόνια

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο συνασπισμός των CDU και CSU έλαβε 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Λάσετ

Απογοήτευση στο στρατόπεδο του CDU από την ήττα στις εκλογές

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζοντας το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Πράσινοι

Οι Πράσινοι αύξησαν τα ποσοστά τους και κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» πέφτει στο 4,9%.

Εκλογές Γερμανία: Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πόλος σταθερότητας στην εποχή της κυρίας Μέρκελ, η Γερμανία εισέρχεται σε πολύ πιο απρόβλεπτη φάση, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.

Μέρκελ Λάσετ

Το CDU μετά την αποχώρηση της Μέρκελ σημείωσε τα κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του

Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU, Άρμιν Λάσετ, εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση. 

οπαδοί SPD

Ενθουσιασμός στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών για τη νίκη του κόμματος στις εκλογές

Από την άλλη ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, Όλαφ Σολτς, μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP), χωρίς ωστόσο να αποκλείει και τη συμμετοχή του Die Linke, που επανειλημμένα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top