Κορωνοϊός: Πώς είναι να ζεις σε συνθήκες εικοσιτετράωρου lockdown

Οι πολίτες στον Λίβανο δεν επιτρέπεται να βγουν καθόλου από τα σπίτια τους

Στιγμιότυπα από τους άδειους δρόμους του Λιβάνου. Video Reuters

Ο Λίβανος αποφάσισε την Πέμπτη να παρατείνει το αυστηρό lockdown για ακόμη δύο εβδομάδες, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το υγειονομικό σύστημα της χώρας δοκιμάζει τις αντοχές του.

Η χώρα εφαρμόζει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, με χαρακτηριστικά την εικοσιτετράωρη απαγόρευση κυκλοφορίας και τις online αγορές, ακόμα και των ειδών πρώτης ανάγκης. Κανείς δε μπορεί να βγει εκτός σπιτιού, εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος, όπως η επίσκεψη σε γιατρό ή κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα ή να συμπληρώσουν διαδικτυακά άδεια κυκλοφορίας.

Το αυστηρό lockdown είχε αρχικά ανακοινωθεί στις 14 Ιανουαρίου και θα διαρκούσε μέχρι το τέλος του μήνα, όμως πήρε παράταση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το Al jazeera.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα που απαριθμεί λιγότερους από 7 εκ. κατοίκους, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τις 280.000, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 2.300.

lockdown Λίβανος

Στον Λίβανο εφαρμόζεται ένα από τα σκληρότερα lockdown με εικοσιτετράωρη απαγόρευση κυκλοφορίας. AP Images

Πώς είναι να ζεις σε συνθήκες 24ωρου lockdown

Μπορεί σε εμάς η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να αποτελούν για όλους μας μια δύσκολη πραγματικότητα, στον Λίβανο, όμως, η κατάσταση μοιάζει πραγματικά αφόρητη.

Όλες οι δραστηριότητες των πολιτών περιορίζονται κατ΄ αποκλειστικότητα εντός του σπιτιού και δεν επιτρέπεται κανενός είδος μετακίνησης όλο το 24ωρο: σχολείο, εργασία, γυμναστική, κοινωνικές συναναστροφές, ψώνια είναι απαγορευμένες και όλα γίνονται μέσω διαδικτύου.

Πώς είναι, όμως, να ζει κανείς σε ένα τέτοιο καθεστώς για τόσον καιρό;

Για τους έφηβους μαθητές η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική, καθώς πρέπει να συνυπάρξουν όλη την ημέρα με τους γονείς τους, μακριά από το σχολείο, τις παρέες και τις δραστηριότητές τους. Η τηλεκπαίδευση σε συνδυασμό με την τηλεργασία και τις τηλεδιασκέψεις προκαλεί προβλήματα, καθώς οι ομιλίες και οι φωνές προκαλούν φασαρία που αποσπούν την προσοχή των μαθητών. Επίσης, η ύλη των μαθημάτων είναι μεγάλη, προκαλώντας άγχος στους μαθητές. «Δεν είναι το ίδιο να μελετάς Online από το να βρίσκεσαι στο σχολείο. Μου λείπουν οι συμμαθητές και οι φίλοι μου ακόμα και αν μιλάμε στο διαδίκτυο», εξομολογείται μια 12χρονη μαθήτρια από τον Λίβανο στο BBC.

αυστηρό lockdown στον Λίβανο

Στον Λίβανο μπορεί κανείς να βγει από το σπίτι του μόνο για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. AP Images

Η οικονομική κρίση ώθησε το λιβανέζικο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση και παρέλυσε τις τράπεζες, με τους πολίτες πλέον αποκλεισμένους από τις αποταμιεύσεις τους. Η κατάσταση για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν κατεβάσει ρολά άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα είναι απελπιστική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας κομμωτής στο βρετανικό δίκτυο, «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται αν θα φτιάξει τα μαλλιά του, αλλά τι θα φάει». Όλα τα καταστήματα στη χώρα είναι κλειστά, οι παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ γίνονται διαδικτυακά και η διαμονή με υπηρεσίες delivery. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται στον αέρα, ενώ όπως λένε οι Λιβανέζοι «τα χρήματα έχουν εξατμιστεί από τις τράπεζες και οι τιμές αυξάνονται». 

Η οικονομική ανασφάλεια, η κοινωνική αποξένωση και ο αποκλεισμός από οποιαδήποτε δραστηριότητα ή συναναστροφή είναι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες του Λιβάνου. Το σκληρό lockdown που θα συνεχιστεί για ακόμη δύο εβδομάδες αναμένεται να πλήξει περισσότερο την οικονομία της χώρας και κυρίως την ψυχολογία των κατοίκων. 

Η χώρα αναμένει μέσα στον Φεβρουάριο τις πρώτες παραδόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα υγείας έφθασε στα όριά του το καλοκαίρι, εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όταν σημειώθηκε η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, που διέλυσε ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού, καταστρέφοντας νοσοκομεία και αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 200 νεκρούς.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top