ΗΠΑ: Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές έδωσε ο Μπάιντεν

Άρχισε η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στις αμερικανικές εκλογές 2020 έδωσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε πως δεν πρόκειται για μια «τρίτη θητεία Ομπάμα» καθώς το τοπίο έχει αλλάξει.

Πότε θα παραδώσει το Twitter τον λογαριασμό @POTUS στον Μπάιντεν;

«Δεν είναι μια τρίτη θητεία του Ομπάμα. Αντιμετωπίζουμε έναν διαφορετικό κόσμο απ’ ό,τι αντιμετώπισε η διοίκηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αλλάξει το τοπίο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο NBC.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας και μείωση του διχασμού που είχε προκαλέσει η προεδρία Τραμπ και δεσμεύτηκε να εκπροσωπίσει όλους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. 

«Η διοίκησή μας θα εκπροσωπήσει όλο το φάσμα των Αμερικανών πολιτών, αλλά και του Δημοκρατικού κόμματος. Θέλω η χώρα να είναι ενωμένη», τόνισε.

Δε θα κινηθεί νομικά εναντίον Τραμπ

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «το τμήμα δικαιοσύνης ως όχημα» για να κάνει έρευνες για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του.

 Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι εσκεμμένα αποκρύπτει τις φορολογικές του δηλώσεις, δήλωσε: «Υπάρχουν έρευνες που είναι σε εξέλιξη απ’ όσο γνωρίζω. Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ ή θέλω να κάνω σχετικά με αυτό».

Τραμπ: Παραδέχτηκε την ήττα του- Zητά τη διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας

Σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας, ο Μπάιντεν ανέφερε πως ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές με την διοίκηση Τραμπ για το ζήτημα της πανδημίας και του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά στο σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» που χρησιμοποιούσε συχνά ο Τραμπ, ο Μπάιντεν απάντησε πως «περισσότερο σήμαινε η Αμερική μόνη της. Είμαστε έτοιμοι να καθοδηγήσουμε τον κόσμο, όχι να υποχωρήσουμε από αυτόν. H Αμερική επέστρεψε».

Μάλιστα έκανε σαφές ότι προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι η οικονομία των ΗΠΑ και η αναχαίτιση της πανδημίας. 

Άρχισε η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Τρίτη ότι έχει αρχίσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών (General Services Administration, GSA), ο ομοσπονδιακός φορέας που φροντίζει για την ομαλή παράδοση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν πως μπορεί να αρχίσει η διαδικασία.

«Σήμερα αρχίσαμε τη διαδικασία να δούμε την απόφαση της GSA και θα κάνουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Θα το φέρουμε σε πέρας», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top