Ισπανία: Eπεκτείνονται τα μέτρα lockdown σε περιοχές της Μαδρίτης

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας

Ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία, με την περιοχή της Μαδρίτης, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα να ανακοινώνει την Παρασκευή επέκταση των μέτρων περιορισμού σε ορισμένες ζώνες.

Η απόφαση κρίθηκε ανεπαρκής από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε τα μέτρα να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την ισπανική πρωτεύουσα.

Μαδρίτη: Ο στρατός στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού - Ποιος ο ρόλος του

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας – Ποιοι θα εξαιρούνται

Περίπου 167.000 επιπλέον κάτοικοι της περιοχής δε θα μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους από τη Δευτέρα. Από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι:

-    πάνε στην εργασία τους

-    στον γιατρό

-    πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο

Η απόφαση αυτή αυξάνει τον αριθμό των πολιτών που επηρεάζονται από τους περιορισμούς στην περιοχή της Μαδρίτης σε πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους σε σύνολο 6,6 εκατ. κατοίκων. Πάνω από 850.000 άνθρωποι έχουν ήδη επηρεαστεί από τη Δευτέρα.

Οι κάτοικοι αυτοί έχουν, ωστόσο, το δικαίωμα να μετακινούνται εντός της δικής τους συνοικίας και δεν είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους.

Κορωνοϊός Ισπανία

Ανήσυχος ο Ισπανός υπουργός Υγείας

Ανήσυχος από την εξέλιξη της επιδημίας στη Μαδρίτη, ο Ισπανός υπουργός Υγείας πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την ίδια ώρα με τις τοπικές αρχές της Μαδρίτης για να εκφράσει τη διαφωνία του.

«Προτείναμε να επεκταθούν τα μέτρα που η περιοχή της Μαδρίτης αποφάσισε να εφαρμόσει σε ορισμένες ζώνες.... σε όλη την πόλη της Μαδρίτης», που αριθμεί πάνω από 3 εκατ. ανθρώπους «και σε συγκεκριμένες περιοχές» στα προάστια όπου κυκλοφορεί πολύ ο ιός, δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια.

Στην Ισπανία, τα θέματα υγείας εμπίπτουν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών και κατά συνέπεια η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να τους επιβάλει αποφάσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Στα μέσα Μαρτίου, εξέδωσε διάταγμα έκτακτης ανάγκης, ένα καθεστώς που κατ’ εξαίρεση της επιτρέπει να έχει τον έλεγχο σε θέματα υγείας και τήρησης της τάξης, προκειμένου να επιβάλει πολύ αυστηρή καραντίνα στον πληθυσμό.

Ο Ίγια είχε ήδη ζητήσει αυτή την εβδομάδα από τους κατοίκους της Μαδρίτης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές τους «στις απολύτως απαραίτητες».

Από την αρχή της πανδημίας, η Ισπανία έχει καταγράψει πάνω 700.000 κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 31.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top