BBC: Αυτές είναι οι 5 χώρες που «βάζουν μπρος» την οικονομία τους

Και η Ελλάδα ανάμεσά τους

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας

Το BBC έκανε ένα αφιέρωμα στις πέντε χώρες της Ευρώπης, οι οποίες χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν παρθεί για τομ περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και επιτρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα. 

Από το αφιέρωμα του βρετανικού μέσου ενημέρωσης δεν έλειπε η Ελλάδα. Μάλιστα, όπως δημοσίευσε το εν λόγω άρθρο, οι Έλληνες ταξιδεύουν και πάλι στα νησιά. Επισημαίνει πως αρχικά η άρση των μέτρων για τη μετακίνηση είχε ξεκινήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα και σημειώνει πως ακόμη ξένοι τουρίστες δεν μπορούν να ταξιδέψουν, κάτι που θα γίνει εντός Ιουνίου.

Διεθνή ΜΜΕ: H Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της για τους τουρίστες

«Η Ελλάδα ανοίγει τα νησιά της για τους ταξιδιώτες της από την ηπειρωτική χώρα, αλλά όχι ακόμη για τους ξένους τουρίστες. Αυτό σημαίνει πως πολλοί Ελληνες θα μπορούν να πάνε να χαλαρώσουν στα εξοχικά τους και έτσι θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Είναι μία ανακούφιση μετά από δύο μήνες lockdown. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση του κλάδου του τουρισμού, που φέρνει το ένα τέταρτο των εσόδων περίπου, της ελληνικής οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Μητσοτάκης, είπε πως η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της για τον διεθνή τουρισμό από τις 15 Ιουνίου, ενώ οι περισσότερες πτήσεις προς την χώρα θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου όταν και θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και η καραντίνα των 14 ημερών θα πάψει να υφίσταται», αναφέρει χαρακτηριστικά το απόσπασμα για τη χώρα μας.

Τα παραδείγματα των άλλων τεσσάρων χωρών

1. Τσεχία

Πρώτο παράδειγμα είναι οι Τσέχοι, οι οποίοι λατρεύουν την μπύρα και επέστρεψαν στις παμπ, αν και με τις κοινωνικές αποστάσεις και την χρήση μάσκας. Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας στον κόσμο και πλέον πέρασε στο τελευταίο στάδιο άρσης των μέτρων.

2. Ισπανία

Η Ισπανία, η οποία επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα lockdowns, ανοίγει και πάλι τα πάρκα και τα μουσεία της. Υπάρχουν ωστόσο αυστηροί κανόνες: Δεν επιτρέπεται πάνω από το ένα τρίτο του κόσμου στους εσωτερικούς χώρους, ενώ ως 200 στους εξωτερικούς. Σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη επιτρέπεται 50% πελατείας σε μπαρ που έχουν ανοιχτούς χώρους, ενώ απαγορεύονται παρέες άνω των 10 ατόμων.

Χαλάρωσαν οι Ευρωπαίοι: Παρακολούθησαν αγώνα και συνωστίστηκαν σε παραλίες

Παράλληλα, οι αθλούμενοι μπορούν να επιστρέψουν στα πάρκα της Μαδρίτης για τζόκινγκ, ενώ στην Βαρκελώνη ακόμη δεν έχουν χαλαρώσει τα μέτρα μετακίνησης. Στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων θα ανοίξουν πισίνες και παραλίες.

3. Ιταλία

Η Ιταλία ανοίγει γυμναστήρια και πισίνες, αλλά κάτω από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και κανόνες για αποστάσεις. Εκτός από τη Λομβαρδία και την περιοχή της Μπολόνια, αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν, κάτι που θα γίνει και στα βόρεια από την 1η Ιουνίου.

Ανάμεσα στους κανόνες είναι ότι ελάχιστοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια ταυτόχρονα (ένας ανά 3 τμ.), ενώ στα γυμναστήρια θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τα όργανα που χρησιμοποιούν οι αθλούμενοι. Στις πισίνες επιτρέπεται η χρήση 7 τμ. ανά κολυμβητή, ενώ οι ξαπλώστρες θα έχουν 1,5 μέτρο απόσταση.

4. Πολωνία

Η Πολωνία αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, αλλά αρκετοί γονείς επιμένουν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι ως το τέλος της σχολικής σεζόν. Τα δημοτικά άνοιξαν, ενώ επανεκκινούν και τα πανεπιστήμια, με περιορισμένο αριθμό μαθητών στις αίθουσες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top