Ερντογάν: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σαράζ»

«400.000 άνθρωποι από την Ιντλίμπ κατευθύνονται στην Τουρκία»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Άνγκελα Μέρκελ

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της διμερής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Παρασκευής.

Απειλεί με «χάος» στη Μεσόγειο ο Ερντογάν

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σαράζ. Είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μονάχους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε.

«Το να στηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση βάσει του ψηφίσματος 2259 του ΟΗΕ. Η Τουρκία και η Γερμανία δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, προτρέποντας τις πλευρές (να επιδείξουν) κοινή λογική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας, που έχει σταλεί στη Λιβύη, υποστηρίζει και εκπαιδεύει δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φάγιεζ αλ Σαράζ, είπε επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που παρέστησαν στη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή δεν θα πρέπει να στηρίζουν τον αντίπαλο του Σαράζ, Χαλίφα Χάφταρ, αφού αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Από την πλευρά μας, εκείνος (ο Χάφταρ) δεν αποδέχθηκε πλήρως την εκεχειρία (...). Ποιος γνωρίζει τι θα κάνει αύριο;» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με τη σειρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να γίνει μόνιμη» και τόνισε πως «τα άρθρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ερντογάν: «400.000 άνθρωποι από την Ιντλίμπ κατευθύνονται στην Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση.

Η καγκελάριος σημείωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων που φεύγουν από την επαρχία Ιντλίμπ προς την Τουρκία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top