Απειλεί με «χάος» στη Μεσόγειο ο Ερντογάν

Προκλητικός ακόμα και στη συνάντησή του με τη Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του «λιβυκού χάους» στην Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία, κατά την συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δε θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν.

Γερμανία: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης

Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα και η κατάσταση στη Λιβύη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών έπειτα και από τη διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλίμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Πώς κερδίζει η Ελλάδα από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

«Αν δε διασφαλιστεί ηρεμία το συντομότερο η πολεμική κατάσταση στη Λιβύη θα επηρεάσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να τερματίσουμε αυτή την κρίση. Για τη λύση αυτής της κρίσης εργαζόμαστε με τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το σχέδιο ειρήνης που αποτελείται από 55 σημεία έχει γίνει το πιο σημαντικό βήμα για την σταθερότητα στη Λιβύη. 

Τα επόμενα βήματα της ΕΕ μετά τη συμφωνία του Βερολίνου για τη Λιβύη

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Άγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη-Αυτή είναι η συμφωνία

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.

«Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Αγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», πιστεύει ο Αντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μεσολάβηση Μέρκελ στον Ερντογάν για τις παράνομες γεωτρήσεις ζήτησε ο Ανααστασιάδης

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, ώστε να διαβιβάσει στον Ταγίπ Ερντογάν μήνυμά του για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της κυπριακής ΑΟΖ και για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top