Ιρανικός πύραυλος έριξε... κατά λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος!

Τι λέει αξιωματούχος από το αμερικανικό Πεντάγωνο

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της συντριβής του Boeing στην Τεχεράνη βλέπει το φως της δημοσιότητας στο ρεπορτάζ του Κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Το ουκρανικό σκάφος που συνετρίβη λίγο έξω από την Τεχεράνη χτυπήθηκε από ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, λεγόμενα που επικαλείται ακόμη ένας ανώτερος υπάλληλος των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ κι ένας Ιρακινός αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας. Τις πληροφορίες δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση του Newsweek. Το περιοδικό δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα.

Συντριβή ουκρανικού Boeing: Πήρε φωτιά ενώ ήταν στον αέρα

«Το αεροσκάφος πιστεύεται ότι χτυπήθηκε από ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων Tor-M1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως Gauntlet» υποστήριξαν οι τρεις αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Newsweek. 

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου και ο ανώτερος υπάλληλος της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν στο Newsweek ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο βάσεις στο Ιράκ.

Συντριβή ουκρανικού Boeing: Τα σενάρια που εξετάζονται για τη μοιραία πτήση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ουκρανικό Boeing, το οποίο παρέσυρε στον θάνατο 176 ανθρώπους, πήρε φωτιά στον αέρα.

Τραμπ: Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε λάθος        

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα να χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο το ουκρανικό αεροσκάφος

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις αντικρουόμενες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να οφείλεται η τραγωδία σε σκόπιμο πυραυλικό πλήγμα ή σε ατύχημα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που επικαλούνται δορυφορικά δεδομένα, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο. Το Πεντάγωνο πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Το χρονικό της τραγωδίας 

Το αεροσκάφος της Ukrainian International Airlines συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του χθες, Τετάρτη, από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με 176 επιβαίνοντες. Έπιασε φωτιά αμέσως πριν συντριβεί. Το Boeing 737-800 ήταν μόλις τριών ετών κι είχε κάνει την τελευταία προγραμματισμένη συντήρηση τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν το δυστύχημα.

Το τεχνικό πρόβλημα δεν διευκρινίζεται στην έκθεση και δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής αν θα μπορούσε να είχε σχέση με μηχανική βλάβη ή με ελαττωματικό εξάρτημα.

Στο πρώτο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σε ύψος 8.000 ποδών (2.440 μέτρων).

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top