Βόρεια Μακεδονία: Σκέφτεται την παραίτηση ο Ζάεφ μετά το γαλλικό «μπλόκο»

«Όχι» από τον Μακρόν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Πολιτική αναταραχή επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία μετά το γαλλικό μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «όχι» του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με το σκεπτικό ότι ακόμα «είναι πολύ νωρίς», προκάλεσε πολιτική αναταραχή στη γείτονα χώρα, με τον Ζόραν Ζάεφ να σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης.

Νέο βέτο της Γαλλίας για την ένταξη Β.Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ΜΙΑ, σε εξέλιξη βρίσκονται  πυρετώδεις κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα sdk, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της χώρας είχε πει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Οκτώβριο, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν γίνονται διερευνητικές επαφές προκειμένου να συγκληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ζόραν Ζάεφ και Ντόναλντ Τουσκ. Φωτογραφία: Associated Press

Ντιμιτρόφ: Η Ευρώπη οφείλει να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας»

«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Νωρίτερα, πριν το γαλλικό «όχι», ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, είχε απευθύνει έκκληση προς τουςηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» είχε πει, τονίζοντας πως «η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Γιούνκερ και Τουσκ: Ιστορικό λάθος η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων 

Για «λάθος» και μάλιστα «ιστορικό», έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενοι στη μη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου έπειτα από ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των κρατών-μελών της ΕΕ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Η μεγάλη πελιοψηφία των κρατών-μελών ήταν υπέρ, αλλά δυστυχώς χρειαζόμασταν ομοφωνία», επισήμανε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020. Αυτή ήταν και η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Ντ. Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι' αυτή τη εξέλιξη. «Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». Aναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει. Συνολικά, όπως είπε, συμμετείχε σε 148 συνόδους κορυφής και δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος που είναι Ευρωπαίος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που έφεραν αντιρρήσεις: «Εάν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της».

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σήμερα τις συζητήσεις για προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. "Ήταν μια συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις που ήταν ήδη γνωστές. Δεν συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, δεν έγινε τίποτα", είπε, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πλέον πιθανό να βρεθεί συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε θα έχει επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα της Τουρκίας, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι δε θέλει να προσθέσει περιατέρω «ένταση» στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι η χθεσινή απόφαση δεν αφορούσε εκεχερεία, αλλά «απαίτηση συνθηκολόγησης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Δεν πρόκειται για μια λαμπρή στιγμή της ΕΕ. Όταν αρνείσαι να να αναγνωρίσεις την αποδεδειγμένη πρόοδο θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων που θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ», σχολίασε ο Χαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top