Παρασκευή και 13 με «Harvest Moon»

Γιατί το φεγγάρι αυτό ονομάζεται και «micromoon» ταυτόχρονα

Η Παρασκευή και 13 μπορεί για τους προληπτικούς να μοιάζει δυσοίωνη, οι ρομαντικοί όμως σίγουρα θα εκτιμήσουν το ολόγιομο φθινοπωρινό φεγγάρι που θα ανατείλει στον νυχτερινό ουρανό.

Μάλιστα αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια που συμπίπτει η… «γρουσούζικη» ημερομηνία με την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2020 και η επόμενη που θα την ξαναδούμε είναι στις 13 Αυγούστου του 2049.

Η Πανσέληνος θα ξεκινήσει να κάνει δυναμική εμφάνιση από σήμερα το απόγευμα, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη

Η Πανσέληνος του Φθινοπώρου

Η Πανσέληνος της Παρασκευής είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα το Σαββατοκύριακο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τη φθινοπωρινή πανσέληνο σε όλο της το μεγαλείο, εκτός κι αν ο καιρός αποφασίσει να μας τα «χαλάσει».

Το όνομά της «harvest moon», προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή.

Τότε που η τεχνολογία δεν ήταν «σύμμαχος» των ανθρώπων, και δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς, το ολόγιομο φεγγάρι έκανε «παρέα» στους αγρότες για να μαζέψουν τη σοδειά τους.

Γιατί ονομάζεται και micromoon, δηλαδή «μικρό φεγγάρι»

Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη.

Η πνευματική σημασία της Πανσελήνου

Θεωρίες για τη συσχέτιση μεταξύ των κύκλων του φεγγαριού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αναφέρουν σύμφωνα με το Accuweather, πως η πανσέληνος «ενοχοποιείται» για παράξενη ή παράλογη συμπεριφορά, με τις πιο ακραίες τάσεις της να περιλαμβάνουν τάσεις αυτοκτονίας, βία και υπνοβασία.

Έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η βαρυτική έλξη του φεγγαριού βγάζει προς τα έξω κοινωνική ένταση και δυσαρμονία. Άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν αναφέρει ότι στη Φλόριντα των ΗΠΑ είχε παρατηρηθεί αύξηση των ανθρωποκτονιών και των σοβαρών επιθέσεων, κάθε φορά που είχε πανσέληνο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top