Πάνω από 90 ταινίες με πρωταγωνίστρια την εμβληματική Παναγιά των Παρισίων

Το μνημείο κλέβει την παράσταση από τους stars του Hollywood

Αν μπορούσαν οι 4 καμπάνες (η μεγαλύτερη  ζυγίζει 13 τόνους!) της Notre Dame  θα χτυπούσαν δυνατά και πένθιμα, θα έσκιζαν τον ουρανό και ο ήχος τους θα έφτανε ψηλά, μακριά, παντού! Θα χτυπούσαν τόσο έντονα όπως το χτυποκάρδι του πλανήτη όταν αντίκριζε τις φλόγες να καταπίνουν αδηφάγα την αγαπημένη Παναγία όλων των Γάλλων και όχι μόνο…

 

Προφητικές μοιάζουν οι ατάκες του Ιθαν Χοκ και της Ζουλί Ντελπί στην ταινία «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» (2004). Σε ένα καραβάκι στον Σηκουάνα οι δυο τους αναπολούν τον χαμένο τους έρωτα, συζητούν για την Notre Dame και η Ντελπί σχολιάζει: «πως θα σου φαινόταν αν μια μέρα ο ναός δεν ήταν στην θέση του; Αν στο ίδιο σημείο υπήρχε κάτι άλλο, ίσως μια άλλη εκκλησία;» Σήμερα 15 χρόνια μετά την προβολή του φιλμ το μαύρο σκέπασε τις ψυχές όλων από τις στάχτες της 15ης Απριλίου!

 

Στα 850 χρόνια της «ζωής» της η Notre Dame αποτελεί αδιάλειπτα σημείο αναφοράς της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το 1896 οι αδερφοί Λιμιέρ κατέγραψαν για πρώτη φορά με την κάμερα τους την μεγάλη Κυρία… Σε έξι λεπτά αιχμαλωτίζονται» ένα άλλο Παρίσι, μια άλλη εποχή. Η Νotre Dame απαράλαχτη... πρωταγωνίστρια!       

 

O 20ος και ο 21ος αιώνας «χάρισαν» στον γοτθικό ναό την αθανασία με έναν ακόμα τρόπο: έγινε σταρ χάρις στην βιομηχανία του θεάματος. Η αγάπη της 7ης τέχνης για την Notre Dame χωρίς τέλος. Σε περισσότερες από 90 ταινίες και σειρές το απαράμιλλο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς «κλέβει» αβίαστα και δικαιωματικά τα πλάνα από τους ηθοποιούς. Το βλέμμα του θεατή κερδίζουν τα πολύχρωμα βιτρό που παιχνιδίζουν με το φως αλλά και τα ανυπέρβλητα γλυπτά!  

 

Όλα ξεκίνησαν το 1905 όταν πρωτο-ζωντάνεψε στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Victor Hugo «Παναγία των Παρισίων» ενώ αποτελεί κινηματογραφικό θαύμα πως χώρεσαν μέσα στα 10 λεπτά του ασπρόμαυρου βωβού φιλμ οι 940 σελίδες της ιστορίας του  του ερωτευμένου δύσμορφου κωδωνοκρούστη του ναού με μια τσιγγανοπούλα…

 

Στις δεκαετίες που ακολουθούν ο αδιέξοδος έρωτας του Κουασιμόδου και της Εσμεράλντα αναβιώνει ξανά και ξανά μέσα από ταινίες, ομιλούσες και μη. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1956, Στο φιλμ εμφανίζονται η Τζίνα Λολομπρίτζιτα και ο Άντονι Κουιν. Η Ιταλίδα ντίβα ως αμαρτωλή Εσμεράλντα χορεύει στην είσοδο της Παναγίας των Παρισίων και σκανδαλίζει τους πιστούς.

 

Στον ίδιο ρόλο το 1997 θα δούμε να λικνίζεται η ανερχόμενη τότε Σάλμα Χαγιεκ. Η αδυναμία της σταρ στην ηρωίδα  φαίνεται πως είναι ένας ακόμα λόγος που ο μεγιστάνας σύζυγός της Φρανσουά Πινο (δεύτερος πλουσιότερος Γάλλος) δωρίζει σήμερα 100.000.000 δολάρια για την ανακατασκευή του ναού!

 

Η κινηματογράφηση της Notre Dame αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε δημιουργό που θέλει να αφιερώσει έναν ύμνο στην πρωτεύουσα του φωτός και στο σύμβολο της. Στην μακρά λίστα ξεχωρίζoυν δυο φιλμ του Γούντι Άλεν. Στην ταινία «‘Ολοι λένε σ’ αγαπώ» (1996) και στην δεξιά όχθη του Σηκουάνα ο Άλεν, υπό το «βλέμμα» της Παναγίας των Παρισίων,  μοιράζεται ένα ιπτάμενο χορευτικό με την Γκόλντι Χον. Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια ο Άλεν επιστρέφει με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», ένα έργο - ερωτική επιστολή  προς το αντικείμενο του πόθου του που δεν είναι άλλο από το Παρίσι και ο εμβληματικός ναός του


 Οι χολιγουντιανές κομεντί  βρίσκουν στην Notre Dame το ρομαντικότερο σημείο για να ερωτευτούν τα κινηματογραφικά ζευγάρια. Στην ταινία «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» (1951) ο Τζιν Κέλι χορεύει στην σκιά της Notre Dame. Το 1954 η Ελίζαμπεθ Τέιλορ βλέπει τον γάμο της να καταρρέει στο έργο «Η Τελευταία φορά που είδα το Παρίσι» και μοιράζεται ένα τελευταίο φιλί με φόντο την Παναγία.  Στο «Ραντεβού στο Παρίσι» (1963) η Όντρεϊ Χέπμπορν απολαμβάνει την βόλτα της με τον Κάρι Γκραντ τρώγοντας παγωτό χωνάκι και αναφέρεται στην κλασσική σκηνή του Τζιν Κέλι. To 2004 στο «Κάλλιο Αργά παρά Αργότερα» ο Τζακ Νίκολσον και η Νταϊάν Κίτον ερωτοτροπούν στην χιονισμένη Παναγία των Παρισίων.  


Δεν είναι όμως μόνο οι ταινίες μυθοπλασίας, η Disney το 1996  παρουσίασε σε καρτούν το βιβλίου του Ουγκό και έτσι το στούντιο προσθέτει στο παλμαρέ του έναν ακόμα θρίαμβο…Οι παγκόσμιες εισπράξεις ξεπέρασαν τα 325.000.000 δολάρια Ακολούθησε ο ποντικο- μάγειράς στο animation «Ρατατούης»!   

 

Η Notre Dame αποτελεί στοιχείο της πλοκής των ηλεκτρονικών παιχνιδιών χαρακτήρων. Στο Assassin’s Creed τα ψηφιακά άβαταρ σκαρφαλώνουν στο εξωτερικό του ναού και κινούνται στους χώρους του…  Εντυπωσιακός είναι ο λεπτομερής τρόπος που οι animators- γραφίστες έχουν  αντιγράψει τον ναό, εντός και εκτός.  Σήμερα, η φωτιά της 15ης Απριλίου αναβαθμίζει την αξία του παιχνιδιού αφού ξεπερνά  πλέον την απόλαυση ενός gamer.


Οι επιστήμονες για την αποκατάσταση του ναού θα χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» τους την λεπτομερή και 3D καταγραφή του ναού όπως εμφανίζεται video game έτσι θα πετύχουν να δημιουργηθούν ξανά και με ακρίβεια στην πραγματική ζωή όλα όσα «έσβησαν» οι φλόγες…. 

Έλγκα Νταϊφά

Της Έλγκα Νταϊφά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top