Εντυπωσιακές εικόνες: Ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου σε νησί της Ιαπωνίας

«Ταρακουνηθήκαμε σαν να είχε γίνει σεισμός»

Ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο μικρό νησί Κουτσινοεραμποτζίμα, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Τις εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψαν απευθείας τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Όπως θα δείτε και στο video, η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύθηκε έφθασε σε ύψος 6 χιλιομέτρων πριν ξαναπέσει στο έδαφος σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου γύρω από τον κρατήρα.

Οι Αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού.  Η δραστηριότητα στο ηφαίστειο τοποθετείται στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας της υπηρεσίας, η οποία δεν προβλέπει αυτή τη στιγμή να αυξήσει το επίπεδό της διότι η ακτίνα όπου πέφτει η ηφαιστειακή τέφρα δεν ξεπερνά τα δυο χιλιόμετρα.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται ηφαιστειακές εκρήξεις στο συγκεκριμένο νησί, αυτή τη φορά εκδόθηκε έκτακτο δελτίο από την μετεωρολογική, σεισμολογική και ηφαιστειολογική υπηρεσία, καθώς η έκρηξη που έγινε το πρωί της Πέμπτης ήταν πιο ισχυρή.

Το ηφαίστειο έχει διάφορους κρατήρες, αλλά σήμερα ο κίνδυνος εντοπίζεται σε αυτόν που ονομάζεται Σιντάκε. Στην περιοχή υπάρχουν 71 νοικοκυριά με 109 ανθρώπους συνολικά, ενώ ορισμένοι ζουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από τον κρατήρα.«Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ταρακουνηθήκαμε σαν να είχε γίνει σεισμός», αφηγήθηκε κάτοικος του νησιού.

Τον Μάιο του 2015, όλος ο πληθυσμός του Κουτσινοεραμποτζίμα είχε απομακρυνθεί εσπευσμένα από το νησί, στον απώτατο ιαπωνικό νότο, αφού το επίπεδο συναγερμού είχε αυξηθεί στην κατηγορία 5 της κλίμακας, τη μέγιστη.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού», ζώνη όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η χώρα μετράει 110 ενεργά ηφαίστεια, από τα οποία παρακολουθούνται στενά 47.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, άλλο ηφαίστειο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το όρος Οντάκε, εισήλθε απροσδόκητα σε φάση έκρηξης και κατέλαβε εξαπίνης πολλούς ανυποψίαστους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας. Είχαν χάσει τη ζωή τους τότε 63 άνθρωποι. Επρόκειτο για τη χειρότερη καταστροφή του είδους τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top