Κομμάτι που αποκολλήθηκε από το ηφαίστειο προκάλεσε το φονικό τσουνάμι

Υπολειτούργησε το σύστημα συναγερμού – 281 οι νεκροί

Ο συνδυασμός σπάνιων φυσικών γεγονότων σε... συνεργασία με το σύστημα συναγερμού που υπολειτούργησε, προκάλεσαν το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία, που έσπειρε τον όλεθρο, αφήνοντας πίσω του 281 νεκρούς, πάνω από 1.000 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Όλα ξεκίνησαν από το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα. Εδώ και μήνες είχε αρχίσει να εκτοξεύει στάχτη και λάβα. Στο τέλος κατέρρευσε ένα μεγάλο κομμάτι από τη νοτιοδυτική πλαγιά του ηφαιστείου, το οποίο έπεσε στον ωκεανό.

«Αυτό προκάλεσε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση και τελικά προκάλεσε το τσουνάμι», εξήγησε η Ντουικορίτα Καρναουάτι, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, προσθέτοντας πως 24 λεπτά αργότερα, τα κύματα έπληξαν τις ακτές της Ινδονησίας, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Το τσουνάμι σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Φωτογραφία: Fauzy Chaniago/Associated Press

«Όταν αυτό το κομμάτι γης πέφτει στον ωκεανό… εκτοπίζει την επιφάνεια του ωκεανού προκαλώντας την κάθετη μετατόπιση που προκάλεσε το τσουνάμι», είπε ο Σαν Τέιλορ-Όφορντ, σεισμολόγος στην GNS Science στο Ουέλινγκτον, αναφερόμενος στις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις.

Οι επιστήμονες απάντησαν και στο ερώτημα και για ποιο λόγο δεν υπήρξε ειδοποίηση για τσουνάμι.H έκρηξη και το «περιβάλλον υψηλού θορύβου», μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η κατολίσθηση δεν καταγράφηκε σεισμικά, εξήγησαν.

Video-σοκ: Η στιγμή που το φονικό τσουνάμι σαρώνει ροκ συγκρότημα στη σκηνή

Ινδονησία: Συγκλονιστική διάσωση παιδιού on camera 

Ένα ολόκληρο χωριό καταστράφηκε. Φωτογραφία: Fauzy Chaniago/Associated Press

Οι κάτοικοι δεν κατάλαβαν το παραμικρό και δεν τους ειδοποίησε κανένας

Τα παραπάνω εξηγούν για ποιο λόγο οι κάτοικοι δεν «είδαν» τα κύματα μήκους τριών μέτρων να έρχονται κατά πάνω τους. Όπως δήλωσαν μετά την καταστροφή, δεν αισθάνθηκαν οποιαδήποτε προειδοποιητικά σήματα, όπως έναν σεισμό ή το νερό που υποχωρεί κατά μήκος της παραλίας.

Οι επιστήμονες εξηγούν ακόμα πως τα ηφαίστεια είναι αδύναμες, ακατάστατες σωροί από χαλαρά δεμένες μεταξύ τους πέτρες  που πέφτουν κατηφορικά όλη την ώρα.

Αν αυτές τύχει να συναποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι, τότε μπορεί να εκτοπίσουν αρκετό νερό ώστε να προκληθεί τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που να μπορούν να εντοπίσουν τέτοια προκαλούμενα από κατολισθήσεις τσουνάμι.

Τραγωδία στην Ινδονησία: 281 οι νεκροί - Φόβοι για νέο τσουνάμι

Οδύνη και πόνος μετά τον όλεθρο του τσουνάμι. Φωτογραφίες: Αssociated Press

Το γεγονός ότι το Ανάκ Κρακατόα βρίσκεται κοντά στην ακτή, δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση, καθώς δεν μπορούσε να υπάρξει επαρκής χρόνος για αντίδραση και εκκένωση του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό είναι πως το φαινόμενο «ξεγέλασε» ακόμα και το σύστημα παρακολούθησης το οποίο πιάστηκε.. εξ απίνης.

Σε μία σειρά από tweet, τα οποία στην συνέχεια σβήστηκαν για να αντικατασταθούν από την έκφραση συγγνώμης, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών έδινε την διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι» την ώρα που το παλιρροϊκό κύμα κατευθυνόταν προς τις νότιες ακτές της Σουμάτρα και το δυτικό άκρο της Ιάβας.

«Τα σήματα έλευσης ενός τσουνάμι δεν ανιχνεύθηκαν και οι άνθρωποι δεν είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν», ομολόγησε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Το ηφαίστειο Ανακ Κρακατόα ήταν ενεργό εδώ και πολλούς μήνες, τόσο που μία σχετικά ασήμαντη έκρηξη σαν αυτή που συνέβη το Σάββατο  δεν έπρεπε να προκαλέσει υπέρμετρη ανησυχία στον πληθυσμό.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top