Συλλήψεις μαθητών στη Γαλλία: Οι εικόνες που προκάλεσαν κατακραυγή

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εθνικής Παιδείας

Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία μετά τις συλλήψεις μαθητών στα πλαίσια των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες από τα «κίτρινα γιλέκα».

Οι εικόνες όπου αστυνομικοί φαίνονται να έχουν βάλει μαθητές να γονατίσουν με τα χέρια στο κεφάλι, κάνουν το γύρο του κόσμου.

Η κατακραυγή είναι μεγάλη, ενώ στα social media τα εν λόγω στιγμιότυπα έχουν γίνει viral.

Πολλοί κάνουν λόγο για εικόνες καταστολής. Καταγράφηκαν στο Μαντ-λα-Ζολί όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών και τις αστυνομίας. Συνολικά συνελήφθησαν 153 άτομα ανάμεσα στα οποία πολλοί μαθητές ηλικίας 12 ετών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κάηκαν δύο αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία για «συμμετοχή σε ένοπλο πλήθος», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, Arnaud Verhille, ο οποίος διευκρίνισε ότι με αυτό τον τρόπο ήθελε να «διακόψει μια ανεξέλεγκτη διαδικασία».

Μαθητές λυκείου και φοιτητές μετέχουν εδώ και μερικές ημέρες στην κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων", προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας

«Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (...) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ στο δίκτυο France Inter.

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας, έκανε λόγο για στοιχεία εκτός λυκείου και για άτομα συχνά άνω των 20 ετών που τις προηγούμενες ημέρες διέπραξαν ακρότητες, επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις και είχαν επιστρατεύει μαθητές από άλλα Λύκεια.

«Όταν είδα τις εικόνες αυτές, σοκαρίστηκα. Αλλά ζητώ, στον κόσμο αυτόν στον οποίο βλέπουμε τα πράγματα με έναν πολύ μεροληπτικό τρόπο» τόνισε ο Γάλλος Υπουργός.

«Δε λέω ότι είναι κάτι το καλό, είναι κάτι το κακό και βεβαίως θα εξετάσουμε ενδεχόμενες συνέπειες. Όμως την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε όλη τη Γαλλία, με τεράστιες δυσκολίες, αναλαμβάνοντας απίστευτο ρίσκο, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», σημείωσε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top