Kαταρρέει η Μέι: Και τέταρτη παραίτηση Υπουργού για το Brexit

Αλυσιδωτές αντιδράσεις - «Στον αέρα» η συμφωνία

Brexit

Πρώτη δημοσίευση 15/11/2018 11:12

 

O ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπουν την Τερέζα Μέι οι Υπουργοί, λίγες μόλις ώρες μετά την απρόθυμη έγκριση που έλαβε το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit από το διχασμένο υπουργικό συμβούλιο.

Παραιτήσεις Υπουργών για το Brexit

H Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι

Την παραίτησή της από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit. 

«Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε επιστολή της. 

 

 

Την ίδια ώρα, από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας, παραιτήθηκε και η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit. 

Λίγο νωρίτερ, είχε ανακοινώσει την παραίτησή της και η υπουργός Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι.

«Δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» είπε η Υπουργός Εργασίας στην Τερέζα Μέι, τονίζοντας πως το προσχέδιο συμφωνίας «αποτυγχάνει να διασφαλίσει το σωστό αποτέλεσμα για το μέλλον της χώρας μας».

 

 

Παραιτήσεις Υπουργών για το Brexit

H Έσθερ Μακ Βέι

Της παραίτησης της Μακ Βέι, είχε προηγηθεί η αυτή του Βρετανού Υπουργού για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

Παραιτήσεις Υπουργών για το Brexit

Ο Ντόμινικ Ράαμπ

Λίγο νωρίτερα, την παραίτησή του, επίσης λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού και των Βρυξελλών, είχε υποβάλλει και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Συντηρητικός Σέλις Βάρα. 

«Για εμάς, το να δεσμευτούμε σε μηχανισμούς που δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Στον κόσμο δόθηκε μία επιλογή και ψήφισε για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό δεν θα το αλλάξει», δήλωσε ο Βάρα στο BBC.  

Παραιτήσεις Υπουργών για το Brexit

ΜΕΙ: «ΕΚΑΝΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ»

Μετά τις απανωτές παραιτήσεις υπουργών της από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι προσπαθεί αυτή την ώρα να υπερασπιστεί τη συμφωνία για το Brexit, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Βουλή θα αποφασίσει επ΄αυτού τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου, θα πρέπει να αναθεωρήσει.

«Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν «άνετη διαδικασία», παραδέχθηκε η Μέι, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής:

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top