Τουρκία: Όχι σε προσφυγή στο ΔΝΤ λέει ο Υπουργός Οικονομικών

«Η χώρα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση της τουρκικής λίρας»

Να καθησυχάσει τους επενδυτές επιχείρησε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μετά τη «βουτιά» που έκανε τις προηγούμενες ημέρες η τουρκική λίρα.

Με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με την Αμερική καλά να κρατεί, ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η χώρα του θα αναδυθεί ισχυρότερη από την κρίση της τουρκικής λίρας.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Τουρκία κατανοεί πλήρως και αναγνωρίζει όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα βγει ισχυρότερη από την τρέχουσα αστάθεια.

Πρόσθεσε ακόμα πως η Τουρκία ασχολείται αυτή τη στιγμή με την αντιμετώπιση της ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός. 

Ξεκαθάρισε δε πως η ουρκία ουδέποτε εφάρμοσε μέτρα εκτός των αγορών και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη.

Πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε. 

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να προσφύγει στη στήριξη του ΔΝΤ και θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών. Θα επικεντρωθεί επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. 

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δε θα διαστάσει να παράσχει υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τελευταία μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δε θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ

Η Άγκυρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στις 10 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έδωσε εντολή για τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα από την Τουρκία στο 20% και 50% αντίστοιχα. Η κίνηση των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα η λίρα να χάσει περίπου το 20% της αξίας της και να φθάσει σε ιστορικό χαμηλό.

«Η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή. Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μα διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ», δήλωσε ο Πεκτζάν στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικά θέματα από τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε αρχικά δασμούς 10% και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αντίστοιχα, από εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Άγκυρα χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και δεσμεύθηκε να λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα διπλασίασε τους δασμούς που επιβάλλει σε 22 προϊόντα με προέλευση τις ΗΠΑ αξίας 533 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταφεύγει στον ΠΟΕ εναντίον των εμπορικών πρακτικών των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προσφύγει εναντίον των εισαγωγικών δασμών στον ΠΟΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top