Σήμερα το πρώτο τετ α τετ Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι

Τα βλέμματα όλων στην ιστορική συνάντηση

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα το σημαντικό τετ α τετ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα πυρηνικά όπλα, το ζήτημα της Συρίας, αλλά και της Ουκρανίας. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, της συνόδου θα προηγηθεί μια ιδιωτική συζήτηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχουν μέλη και των δύο αντιπροσωπειών. 

Επίσης συνάντηση θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Λαβρόφ και Πομπέο. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης και τη διευθέτηση των καταστροφικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. 

Ο πήχης των προσδοκιών δεν έχει τοποθετηθεί ψηλά, ωστόσο το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος ΗΠΑ – Ρωσίας θα σηματοδοτήσει την απαρχή για τη σταδιακή ανοικοδόμηση των διμερών σχέσεων. 

Βασικός στόχος της Μόσχας είναι η βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει ένα κοινό ανακοινωθέν που θα κάνει λόγο για αποκατάσταση των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που είχαν διακοπεί πριν τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την έκβαση της συνόδου στο Ελσίνκι. 

Το πρώτο προβλέπει την έκδοση ενός φιλόδοξου, με ασαφή διατύπωση, ανακοινωθέντος που θα δεσμεύει τις δύο χώρες να συνεργαστούν για την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Συρία. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πιθανότητα να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές να μην αναμειγνύονται η μία στα εσωτερικά της άλλης στις εκλογές. Το τρίτο σενάριο προβλέπει την πιθανότητα να υπάρξει κάποια συμφωνία για επέκταση της ισχύος της νέας συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό START μέχρι το 2026, αν και οι δύο πλευρές προωθούν τον εκσυγχρονισμό των στρατηγικών πυρηνικών τους οπλοστασίων και δεν ενδιαφέρονται για μείωση των όπλων τους ή για νέες συνθήκες.

Φρούριο το Ελσίνκι για τη σύνοδο

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Ελσίνκι για τη σύνοδο ΗΠΑ – Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδούς και τα σημεία από όπου θα περάσουν οι δύο ηγέτες, ενώ τέθηκαν ξανά σε ισχύ προσωρινά οι έλεγχοι στα σύνορά της χώρας με την ΕΕ, ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας.

Λόγω της διάσκεψης κορυφής, όλες οι πτήσεις εκτός από τις εμπορικές, πάνω από το κέντρο του Ελσίνκι έχουν διακοπεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top