Yπόθεση Σκριπάλ: Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους «κατασκόπους» - Mπαράζ απελάσεων και στην Ευρώπη

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι θα απαντήσει στις απελάσεις

Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους διπλωμάτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας - Δύσης μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες       

 

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες       

 

Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πραγματοποίησε την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Απελάσαμε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα».

Οι Ρώσοι πρεσβευτές στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία κλήθηκαν στα υπουργεία Εξωτερικών       

 

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας στη Βαρσοβία, στο Βίλνιους και στη Ρίγα κλήθηκαν σήμερα στο πολωνικό, το λιθουανικό και το λετονικό υπουργείο Εξωτερικών, αντίστοιχα, στον απόηχο της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, o πρεσβευτής είπε πως υπολογίζει ότι ο ίδιος θα παραμείνει στη Πολωνία, απαντώντας απλώς «θα δούμε», σε σχέση με την παράταση της διαμονής άλλων Ρώσων διπλωματών.

Στο Βίλνιους, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αλεξάντρ Ουντάλτσοφ κλήθηκε στο λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του λιθουανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράσα Γιακιλαϊτιέν.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω.  Ωστόσο διπλωματική πηγή δήλωσε πως ο πρεσβευτής αναμένεται να ενημερωθεί για την απέλαση πολλών Ρώσων διπλωματών.

Η Λετονία γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να απελάσει «έναν ή περισσότερους» Ρώσους διπλωμάτες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κλήθηκε ο πρεσβευτής Εβγκένι Λουκιάνοφ.

Στη Λιθουανία, η κλήση του πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας ετήσιας έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία «το ένα τρίτο του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στη Λιθουανία συνδέεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Στην Εσθονία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για το θέμα αυτό.

Ε. Ε: Δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ       

Δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.

«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας», όπως  νέες κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top