Το διάγγελμα του Μακρόν μετά την μεγαλειώδη παρέλαση της 14ης Ιουλίου:"Τίποτα δεν μπορεί να χωρίσει Γαλλία-ΗΠΑ"

Στη Νίκαια μεταβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος

Στο γαλλικό έθνος απευθύνθηκε  ο Εμμανουέλ Μακρόν από την εξέδρα των επισήμων όπου προηγουμένως παρακολούθησε μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο την μεγαλειώδη παρέλαση της 14ης Ιουλίου.

«Στις 14 Ιουλίου, γιορτάζουμε την Γαλλία, γιορτάζουμε αυτό που μας ενώνει, την απόλυτη αγάπη της ανεξαρτησίας, που αποκαλούμε ελευθερία, αυτή τη φιλοδοξία να δώσουμε στον καθένα ευκαιρίες κι αυτό ονομάζεται ισότητα, αυτή η αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε κανέναν στην άκρη του δρόμου, κι αυτό ονομάζεται αδελφοσύνη» είπε.

Στον πρόλογο του ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις που όπως είπε προστατεύουν την Γαλλία καθημερινά. Επίσης απέτισε φόρο τιμής στα ορφανά του πολέμου και της τρομοκρατίας ενώ χαιρέτησε τους διαρκείς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτείων.

«Κατά την διάρκεια της ιστορίας μας, βρήκαμε σίγουρους συμμάχους που ήρθαν για να μας σώσουν. Πρόκειται για τις ΗΠΑ και γι’ αυτό τίποτα δεν θα μας χωρίσει. Η παρουσία στο πλευρό μου, του προέδρου των ΗΠΑ και της συζύγου του, είναι το σημάδι μιας φιλίας που διασχίζει τον χρόνο. Θέλω να τους ευχαριστήσω, για την επιλογή πριν από 100 χρόνια» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αμέσως μετά το τέλος του διαγγέλματος αναχώρησαν για την Αμερική ο Ντοναλντ και η Μελάνια Τράμπ ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στη Νίκαια, για να τιμήσει τη μνήμη των 86 θυμάτων και των 450 τραυματιών της περσινής τρομοκρατικής επίθεσης.

Στη Νίκαια, οι εορτασμοί της 14ης Ιουλίου γίνονται σε βαριά ατμόσφαιρα. 86 κεριά θα ανάψουν, πριν από την άφιξη του γάλλου προέδρου, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής.

Λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος, κάνοντας ελιγμούς μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, με στόχο να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος 31 ετών. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ISIS, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, που σκοτώθηκε, και της οργάνωσης.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί στη Νίκαια με οικογένειες των θυμάτων, αλλά και με μέλη της αστυνομίας.

Πριν από την τελετή στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση.

Το βράδυ έχει προγραμματιστεί συναυλία, ενώ αργότερα θα αφεθούν στον ουρανό 86 μπαλόνια.

 

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top