Δημοσκόπηση δείχνει ότι χάνει "έδαφος" ο Φιγιόν- Χαριστική βολή από τη σύζυγό του

Πολιτική ζημιά φαίνεται να του έκανε το σκάνδαλο περί αργομισθίας

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος των συντηρητικών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, πλήττεται από κατηγορίες, τον τελευταίο καιρό, για αργομισθία της συζύγου του, γεγονός που, όπως φαίνεται, επηρεάζει και την πολιτική του καριέρα. Νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την πρόθεση ψήφου στη Γαλλία, επιβεβαίωσε τη μείωση των ποσοστών του 62χρονου πρώην πρωθυπουργού, που, μέχρι πρότινος θεωρείτο φαβορί, μέχρι που δημοσιοποιήθηκαν οι κατηγορίες για τη σύζυγό του στις 25 Ιανουαρίου.

Η δημοσκόπηση δίνει στον Φιγιόν μεταξύ 18% και 20% στον πρώτο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, ποσοστό που τον αφήνει πίσω από την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία παίρνει 25% στη δημοσκόπηση, και από τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται στο 21-22%.

Η Λεπέν ηγείται του Εθνικού Μετώπου που τάσσεται κατά των μεταναστών και κατά του ευρώ και θα έχανε από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, με 34% έναντι 66% για τον αντίπαλό της, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση του BVA.

Αν ο Φιγιόν περνούσε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο την Λεπέν, η τελευταία θα έχανε με 40% των ψήφων, έναντι 60% για τον Φιγιόν.

 

Τον «αδειάζει» και η σύζυγός του

 

Τη χαριστική βολή έδωσε στον Φιγιόν η σύζυγός του, Πενέλοπι.

Θυμίζουμε ότι η Πενέλοπι κατηγορείται ότι έλαβε 600.000 συνολικά ευρώ (644.700 δολάρια) σε διάστημα οκτώ ετών, τα 500.000 προέρχονται από δημόσια ταμεία, ως σύμβουλος του άντρα της, και τα 100.000 από τα ταμεία του ιδιωτικού ομίλου του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μαρκ Λαντρέ ντε λα Σαριέρ.

Η είδηση ήρθε σαν κεραυνός στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό, με την αστυνομία να εισβάλλει στο γαλλικό κοινοβούλιο για έρευνα, και πολλοί ζήτησαν την παραίτηση του Γάλλου πολιτικού. Η δε Πενέλοπι δεν έκανε καμία δήλωση από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο. Ο Φιγιόν υποστηρίζει ότι η σύζυγός του δούλευε ως κοινοβουλευτική βοηθός του από το 1998 ως το 2013 που την είχε δηλώσει, δυσκολεύεται πολύ, όμως, να το αποδείξει.

 

 

Η τηλεοπτική εκπομπή «Envoyé spécial» ξέθαψε, λοιπόν, μια συνέντευξη που είχε πάρει από την Πενέλοπι Φιγιόν, το 2007, μια δημοσιογράφος από τη Βρετανία για την Daily Telegraph. Ήταν την εποχή που ο σύζυγός της ήταν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στη συνέντευξη αυτή, η Πενέλοπι λέει ήσυχα ότι «δεν υπήρξα ποτέ βοηθός του». Στη συνέχεια, δίνει την εικόνα της ανεπάγγελτης συζύγου, που πλήττει, ακολουθώντας το πρόγραμμα του άντρα της.

«Γράφτηκα στο πανεπιστήμιο», λέει. «Κατάλαβα ξαφνικά τι σημαίνει, η φασαρία, τα παιδιά...Αν δεν είχα κάνει το τελευταίο παιδί (έχει 5) σίγουρα να αναζητούσα κάποια δουλειά...» εξηγεί στην κάμερα.

«Ξαφνικά κατάλαβα ότι τα παιδιά με βλέπουν μόνο σαν μητέρα τους. Προσπαθώ να τους εξηγήσω, ξέρετε, έχω ένα πτυχίο στα γαλλικά, έχω πτυχίο Νομικής, πέρασα τις εξετάσεις για δικηγόρος, δεν είμαι τόσο χαζή όσο νομίζετε. Λέω στον εαυτό μου ότι αν ξαναγραφώ στο πανεπιστήμιο θα ξανάρχιζα να δουλεύω, θα μου έδινε κίνητρο».

Η ομολογία αυτή προκάλεσε σοκ στη Γαλλία, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι πίσω από τη σκληρή εικόνα της Πενέλοπι κρύβεται τόσος πόνος. Η Le Monde, μάλιστα, έγραψε για εκείνη: «Μορφωμένη, με πτυχία, θυσίασε όλη τη ζωή της για τα παιδιά της και για την καριέρα του άντρα της. Είναι τόσο ειλικρινής αυτή η ομολογία που δύσκολα θα αναγνώριζες κάποιον που σκόπιμα πήρε δημόσιο χρήμα με αργομισθία. Επομένως μια νέα αμφιβολία εγκαθίσταται: η κυρία Φιγιόν ήξερε ότι έπαιρνε χιλιάδες ευρώ ως «βοηθός»; Μήπως δεν είναι συνένοχος αλλά απλά το θύμα».

Πάνω από 5,4 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την εκπομπή, που έσπασε τα μηχανάκια τηλεθέασης, ενώ δημοσιογράφοι και πολιτικοί διατύπωσαν τα ίδια ερωτήματα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top