Ρωσία: Δεν θα ταφεί η σορός του Λένιν- Θα παραμείνει στο Μαυσωλείο

Ο Πούτιν έκανε μια ασυνήθιστη κριτική στον ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων

Ρωσία: Δεν θα ταφεί η σορός του Λένιν- Θα παραμείνει στο Μαυσωλείο

Οι αρχές της Ρωσίας δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταφεί η σορός του σοβιετικού επαναστάτη Βλαντίμιρ Λένιν, που εκτίθεται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το ζήτημα αυτό δεν τίθεται σήμερα σε καμιά συζήτηση, το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη καν», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η δ��λωση του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας ακολούθησε τις εξαιρετικά επικριτικές δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα σήμερα σχετικά με τον Λένιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι ο ηγέτης της ρωσικής επανάστασης, που πέθανε το 1924 και συνεχίζουν ως και σήμερα να θαυμάζουν πολλοί Ρώσοι, ήταν υπεύθυνος για την «έκρηξη» στη χώρα.

«Οι ιδέες πρέπει να καταλήγουν σε καλά αποτελέσματα, όχι όπως συνέβη στην περίπτωση του Βλαντίμιρ Ίλιτς» Λένιν, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του προεδρικού συμβουλίου για τις επιστήμες και την παιδεία.

Ήταν οι ιδέες του Λένιν οι οποίες «τελικά οδήγησαν στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης» το 1991, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας μια ασυνήθιστη κριτική στον ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων το 1917.

«Τοποθέτησε μια βόμβα στα θεμέλια του ακινήτου που ονομάζεται Ρωσία και κατόπιν αυτή εξερράγη», συνέχισε ο Πούτιν, ο οποίος συχνά εμφανίζεται να τρέφει νοσταλγία για τη σοβιετική εποχή.
Ο Πεσκόφ προσπάθησε πάντως να υποβαθμίσει τις δηλώσεις αυτές λέγοντας: «Ο πρόεδρος απλά εξέφρασε την άποψή του (...). Κάθε άνθρωπος, περιλαμβανομένου και του προέδρου, έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του για τον ρόλο της μιας ή της άλλης προσωπικότητας στην ιστορία».
Συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πτώση της ΕΣΣΔ και ο Λένιν, που είχε πεθάνει την 21η Ιανουαρίου 1924, παραμένει παρών στη Ρωσία όπου υπάρχουν χιλιάδες δρόμοι και μνημεία προς τιμή του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης. Η ταριχευμένη σορός του παραμένει στο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, μερικά μέτρα από τον τάφο του Στάλιν, στην τοποθεσία με τους ισχυρότερους πολιτικούς συμβολισμούς στη Ρωσία.
Το ζήτημα της ταφής του Λένιν έχει τεθεί επανειλημμένα, αλλά οι ρωσικές αρχές έχουν αποφύγει να λάβουν μια τέτοια απόφαση μέχρι σήμερα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top