Πλήγμα για τον Ερντογάν- Έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή- Μεγάλος νικητής το Κουρδικό Κόμμα

Μπαίνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο με 78 βουλευτές

Πλήγμα για τον Ερντογάν- Έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή- Μεγάλος νικητής το Κουρδικό Κόμμα

​Φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται το πρώτο πλήγμα στην προεδρία της Τουρκίας, αφού τα προγνωστικά, όπως σας γράψαμε χθες στο star.gr, βγαίνουν αληθινά.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση, την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια. Το κόμμα του Ερντογάν (AKP) εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 41% και 259 έδρες ,όμως η πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι οι 276 έδρες.

Μεγάλος νικητής των εκλογών αναδείχθηκε η αντιπο��ίτευση και ειδικά το Κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του έλαβε το 12,5% των ψήφων και μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή, με 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, δηλαδή 131 και 82 έδρες.

Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν μάλιστα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «παγώνει» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του.

Δηλώσεις Νταβούτογλου
«Νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δήλωσε o πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος, Αχμέτ Νταβούγογλου στην ομιλία που έκανε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ απευθυνόμενος σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας, που σήμερα έγραψε ένα έπος». Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΔΑ το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά και η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».
Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλ��ά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα».
Από το πρωί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν για αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top