Κατάσκοπος που δολοφονήθηκε δείχνει τον Πούτιν ως υπεύθυνο

Ανοίγει και πάλι η υπόθεση Λιτβινένκο

Κατάσκοπος που δολοφονήθηκε δείχνει τον Πούτιν ως υπεύθυνο

Οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τη σορό του κατασκόπου της πρώην KGB Αλ��ξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο το 2006, πραγματοποίησαν την πιο επικίνδυνη νεκροτομή του κόσμου, όπως κατέθεσαν την Τετάρτη (28/01) οι μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγεται στο Λονδίνο για τη δολοφονία του.

Οι γιατροί τόνισαν ότι πιθανότατα δεν θα είχαν ανακαλύψει ποτέ το πώς πέθανε ο Λιτβινένκο αν δεν είχε υποβληθεί σε μια σειρά από ασυνήθιστες εξετάσεις πριν από τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που είχε στραφεί εναντίον του Κρεμλίνου, πέθανε τρεις εβδομάδες αφότου ήπιε τσάι δηλητηριασμένο με πολώνιο-210 σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου. Πιστεύεται ότι το δηλητήριο το έριξαν στο τσάι δύο άλλοι Ρώσοι, ο Αντρέι Λουγκοβόι και ο Ντμίτρι Κότβουν.

Μάλιστα ο πρώην κατάσκοπος της KGB, είχε ενημερώσει τη βρετανική αστυνομία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τη δολοφονία του.

Οι μετέχοντες στην έρευνα άκουσαν χθες ότι ο Λιτβινένκο προέβη στην καταγγελία σε βάρος του Πούτιν στο κρεβάτι του νοσοκομείου, λίγο προτού πεθάνει. «Δεν έχω αμφιβολία ότι οργανώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», εκμυστηρεύθηκε σε Βρετανούς αστυνομικούς ο Λιτβινένκο. «Εχοντας γνώση του συστήματος, ξέρω ότι η διαταγή για μια τέτοιου είδους δολοφονία πολίτη σε μια άλλη χώρα, ειδικά αν έχει σχέση με τη Βρετανία, θα μπορούσε να έχει δοθεί από έναν και μόνο άνθρωπο. Και αυτός ο άνθρωπος είναι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν», είχε πει.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάμειξη στη δολοφονία, όπως και οι δύο βασικοί ύποπτοι.

Η Μόσχα έχει εξάλλου απορρίψει όλα τα βρετανικά αιτήματα για έκδοση των δύο ανδρών, αλλά ο επικεφαλής της έρευνας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν αμφότεροι μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top