Washington Post: Η CIA απέκρυψε βάρβαρες μεθόδους ανάκρισης επί προεδρίας Τζορτζ Μπους

Στη φόρα τα "άπλυτα" της μυστικής υπηρεσίας

Washington Post: Η CIA απέκρυψε βάρβαρες μεθόδους ανάκρισης επί προεδρίας Τζορτζ Μπους

Η CIA παραπλάνησε σκοπίμως την κυβέρνηση και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τις μεθόδους ανάκρισης που εφάρμοζε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

Στην έκθεση, που αποτελείται από 6.300 σελίδες και συντάχθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, η CIA κατηγορείται ότι απέκρυψε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ωμότητα των μεθόδων της, που παραπέμπουν στην εφαρμογή βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η CIA υπερέβαλλε ως προς τη σημασία ορισμένων σχεδίων συνωμοσίας και ορισμένων κρατουμένων που βρίσκονταν σε μυστικές φυλακές.

Απέκρυψε επίσης το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες είχαν αποσπασθεί από κρατούμενους πριν εκείνοι υποβληθούν στις βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης των Αμερικανών πρακτόρων, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Οι πολυτιμότερες πληροφορίες για την Αλ Κάιντα, «ανάμεσά τους και οι πληροφορίες που οδήγησαν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011», δεν αποκτήθηκαν χάρη στις μεθόδους της CIA, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της CIA Ντιν Μπόιντ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας το τελικό κείμενο της έκθεσης», είπε.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση «τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA» ανάμεσα στο 2002 και το 2006, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Την εποχή εκείνη, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν η αιχμή του δόρατος «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χρησιμοποιούσε μεθόδους τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τέλος στη χρήση των μεθόδων αυτών στο τέλος του 2009.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top